Nakon Bihaća i Cazin dobija svoj prvi Mural inkluzije

Djeca nemaju poteškoća prihvatiti različitosti. Odrasli su ti koji prave razliku. Odrasli su često najveća teškoća za djecu s teškoćama u razvoju.

Inkluzija svakog djeteta u društvo, nije samo ljudsko pravo, već i obaveza, s obzirom da je garantovana međunarodnim konvencijama i zakonskim odredbama u našoj zemlji.

Inkluzija ne bi trebala biti „iluzija“, već svakodnevna praksa, kako bi se svakom djetetu pružile jednake šanse za školovanje i uključivanje u društvene procese.

Da li je tako u stvarnosti?

Organizacija Save the Children u Bosni i Hercegovini provodi kampanju podizanja svijesti o važnosti uključivanja djece s poteškoćama u obrazovanje i društvenu zajednicu u BiH. Kampanja pod sloganom Svi smo mi djeca (#MiDjeca) usmjerena je na roditelje djece tipičnog razvoja (djece „bez poteškoća“), donosioce odluka, te širu javnost.

Među najuspješnijim praksama inkluzije u BIH su primjeri iz Unsko-sanskog kantona. Uz podršku Save the Children i učešće kantonalnih i lokalnih institucija vlasti, već godinu dana u  Cazinu i Bihaću djeluju Centri za razvoj inkluzivnih praksi – CRIP-ovi. U ovim centrima djeca s poteškoćama u razvoju dobijaju stručnu i sistemsku podršku za uključivanje u redovno školovanje.

U sklopu kampanje  #MiDjeca, grad Cazin će dobiti Mural inkluzije, čiji je autor međunarodno priznati umjetnik Rikardo Druškić. U oslikavanju će mu se pridružiti djeca s poteškoćama u razvoju iz cazinskog CRIP-a, učenici osnovne škole Cazin II, te bh. street-art i grafiti umjetnik Muhamed Baručija.

Otvaranje murala predviđeno je na lokaciji „Alinac“ koji pripada „JU Sportski centar Cazin“, u četvrtak 26. oktobra u 13.30.

O umjetniku:

Rikardo Druškić (rođ. 1990), je međunarodno priznati autor koji je izlagao u BiH, ali i diljem svijeta (New York, Miami, Los Angeles, Taiwan) te nagrađivan na značajnim međunarodnim natjecanjima savremene umjetnosti. Nakon oslikavanja Murala inkluzije u Cazinu, očekuje ga samostalna izložba u Berlinu.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »