Nagrada ZVONO 2018

Udruženje za istraživanje, dokumentiranje i prezentiranje umjetnosti SKLOP je objavilo javni konkurs za nagradu ZVONO 2018 za mlade vizualne umjetnike i umjetnice iz Bosne i Hercegovine do 40. godine starosti.

U okviru konkursa za nagradu ZVONO Udruženje SKLOP organizuje informativne događaje o pozadini nagrade i načinu prijave, i to u gradovima Banja Luka, Široki Brijeg, Sarajevo i Trebinje.

Datumi i lokacije:

Banja Luka: Petak, 23.2.2018., 19 h, MSRUS, Banja Luka,

Sarajevo: Četvrtak, 01.03.2018, 19 h, SKLOP, Sarajevo

Široki Brijeg: Četvrtak, 22.2.2018, 19 h, Galerija ALU, Široki Brijeg

Trebinje: Srijeda, 21.2.2018, 19 h, Kulturni Centar, Trebinje

Ovom prilikom posjetitelji/ce će moći saznati više o pozadini i načinu prijave za ovu jedinstvenu nagradu za savremenu umjetnost u Bosni i Hercegovini, koja pobjedniku/ci pruža mogućnost dvomjesečne umjetničke rezidencije u New Yorku.

Poziv na informativni događaj se upućuje studentima i studenticama likovne akademije ili sličnih obrazovnih institucija, aktivnim umjetnicima i umjetnicama, radnicima i radnicama iz kulturnog sektora kao i svim zainteresovanim građanima, građankama i ljubiteljima umjetnosti.

Nagrada ZVONO u Bosni i Hercegovini (BiH) osnovana je 2006. godine od strane udruženja SCCA Sarajevo Center for Contemporary Art.

Od 2017. godine novi oficijelni partner za organizaciju nagrade ZVONO u BiH je Udruženje za istraživanje, dokumentiranje i prezentiranje umjetnosti SKLOP.

Ovu ključnu nagradu SKLOP realizira sa dvije partnerske institucije iz New Yorka: Residency Unlimited i The Trust for Mutual Understanding.

Konkurs je otvoren za likovne umjetnike i umjetnice do 40. godine starosti, koji/e se bave slikarstvom, skulpturom, grafikom, crtežom, fotografijom, instalacijom, videom, performansom, novim medijima i/ili imaju interdisciplinarni pristup.

Nagrada ZVONO za pobjednika/cu se sastoji od dvomjesečne umjetničke rezidencije u New Yorku kod Residency Unlimited kao i od samostalne izložbe pri povratku iz SAD.

Cilj nagrade ZVONO je pružiti podršku mladim stvaraocima i olakšati im daljnju djelatnost, smještajući ih sa položaja marginalne prema središnjoj ulozi u društvu putem stvaranja pozitivnog konteksta za mlado stvaralaštvo, kreativnost i inovativnost, sa kojima bi društvo moglo i trebalo da se identificira.

Nagrada ZVONO je dio mreže YVVA The Young Visual Artist Award, čije članove čini ukupno 12 zemalja jugoistočne Evrope (www.yvaawards.org). Nagrada je zamišljena kao novo i prestižno mjesto okupljanja najkreativnijih snaga savremene umjetničke scene, lokalno, gdje se nagrada održava, ali i internacionalno među državama YVVA mreže.

Rok za prijavu: 30.04.2018

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »