Na Sceni “Jelićeva” predstava „NAŠI DANI“

U petak, 08. februara 2019. godine s početkom u 20 sati na Teatarskoj Sceni Jelićeva (ulica Jelića br. 1) će biti izvedena predstava „NAŠI DANI“. Adaptirao, režirao i igra Radoslav Milenković.

Radoslav Milenković, glumac i pozorišni reditelj iz Beograda, kompletan je autor monodrame NAŠI DANI koja je od premijere 17. maja 1984. godine na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu (ZLATNA KOLAJNA PUBLIKE) do danas izvedena više od 1.500 puta, kako na scenama bivše Jugoslavije tako i u inostranstvu (Petrograd, Moskva, Bazel, Cirih, Baden-Baden, Ženeva, Malme, Lund, Geteborg, Halmstad, Štokholm, Norćeping, Vasteros, Budimpešta, Eger, Johanesburg, Kejptaun, Prag, Oslo… itd.).

Tekst predstave nastao je dramatizacijom satiričnih pjesama V. P. Disa (Naši dani i Himna) i najznačajnijih pripovjedaka najvećeg srpskog satiričara Radoja Domanovića (1873-1908), koji je oštro, kritički bespoštedno i duhovito slikao vlast svoga vremena ogrezlu u korupciji i nasilju, kao i servilno i poslušničko građansko društvo. Iako je bio hroničar svoga doba, Radoje Domanović je ocrtao ne samo ljudske odnose i karaktere u srpskom društvu i konkretnoj historijskoj situaciji, nego i opšte ljudsko i društveno zlo, koje se univerzalno prepoznaje u svakom vremenu.

Kroz imaginarno putovanje koje glavni lik preduzima u naporu da se, nakon dugogodišnjeg izgnanstva, vrati u svoju otadžbinu, on se susreće sa predstavnicima vlasti i postaje učesnik i svjedok rasula i propasti svih segmenata društva. A najdramatičniju promjenu glavni junak doživljava kada se u preispitivanju nacionalnih mitova suočava sa razarajućom istinom koja poništava idealizovanu (i mitomansku) sliku zemlje njegovih predaka.

Radoslav Milenković u ovoj predstavi igra više od trideset likova.
Kombinacijom bravuroznog verbalnog plana i snažne fizičke ekspresije, potpomognute pantomimom, žanrovski oslonjene na raznovrsna sredstva pučkog pozorišta, farse, groteske, komedije dell'arte i kabarea, ostvarena je predstava koja je ovjenčana brojnim nagradama u prethodnih trideset i tri godine, i koja je svojom savremenošću i angažovanošću u potpunosti korespondirala sa svojim savremenicama.

Ulaznice po cijeni od 15 KM možete kupiti u Centru kulture i mladih Općine Centar (ulica Jelića br. 1) od 9.00 do 21.00 sat.

Napomena:
Za navedenu predstavu je moguće ostvariti studentski popust od 20% za studente iz BiH ( pri kupovini ulaznica kao dokaz na uvid ponijeti index).

Dodatne informacije i rezervacije na tel.: +387 33 232 595 i web stranice www.centarkulture.ba

https://www.facebook.com/sarajevocentarkulture/videos/281534912538159/

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »