Muzej ratnog djetinjstva proslavio prvi rođendan

Najmlađi bh. muzej, Muzej ratnog djetinjstva, proslavio je prvi rođendan u prepunom sarajevskom kinu Meeting Point. Nakon kratke prezentacije prve godine rada Muzeja, održan je i koncert Damira Imamovića i Ivane Đurić.

Izvršna direktorica MRD, Amina Krvavac, prezentirala je aktivnosti i uspjehe Muzeja tokom prvih 12 mjeseci od otvaranja stalne muzejske postavke. Posebnu pažnju posvetila je istraživačkim aktivnostima MRD van BiH, odnosno produkciji nove izložbe posvećene iskustvu odrastanja djece izbjeglica iz Sirije.

“Tokom posjete izbjegličkim kampovima u Libanu, u razgovoru s porodicama, naučili smo da im je izuzetno važno što jedan muzej iz daleke zemlje poput BiH, želi ispričati njihove priče. To nam je bilo izuzetno važno i dalo je jednu novu dimenziju razumijevanju značaja našeg rada.” rekla je Krvavac, te istakla da MRD priprema i prve izložbe van Bosne i Hercegovine.

Osnivač MRD, Jasminko Halilović, istakao je da mu je drago da je ovaj događaj poluzatvorenog tipa, i da je namijenjen učesnicima u stvaranju muzejske kolekcije, te prijateljima muzeja i vlasnicima doživotnih ulaznica. Također je govorio o autoru znaka MRD, Anuru Hadžiomerspahiću. “Anur je bio moj prijatelj, i prijatelj Muzeja ratnog djetinjstva. Za znak Muzeja koji je napravio uobičavamo reći da je najbolji znak na svijetu. Anurov odlazak je ogroman gubitak za naš grad i našu zemlju”, rekao je Halilović.

 

Proslavu prvog rođendana MRD upotpunili su koncertom Damir Imamović i Ivana Đurić. Na repertoaru se, specijalno za ovu priliku, našla i pjesma Sarajevska noć grupe Teška industrija. “Zadovoljstvo nam je da smo baš mi tu za godišnjicu osnivanja Muzeja. Ovaj Muzej nam je bitan jer je toliko čist. Želim vam još mnogo uspješnih godina.”, rekao je između ostaloga Damir Imamović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »