„Mjesta bola“

Otvorenje izložbe „Mjesta bola“, desiće se u srijedu 16. novembra sa početkom u 18:00 sati, u Historijskim muzeju Bosne i Hercegovine (Zmaja od Bosne 5).

Multimedijalna izložba „Mjesta bola” koautorski je rad socijalnog antropologa Hariza Halilovića i skulptora-vizualnog umjetnika Adisa Fejzića. Kroz fuziju dokumentarnog i kreativnog, ovom izložbom, autori pomjeraju granice između subjektivnog i objektivnog, etike i estetike, osobnog i kolektivnog te prošlosti i sadašnjosti. Rekonstrukcijom fragmentiranih stvarnosti – kroz grafiku, fotografiju, tekst, dokumente, crteže, skulpture-instalacije, zvuk i video – izložba “Mjesta bola” nastoji podsjetiti, oživjeti i sačuvati uspomene na nestale ljude i mjesta, čije dugo odsustvo ne prestaje biti svakodnevno prisutno u životima onih čiji su identiteti i (o)sjećanja vezani za ta “bivša” mjesta i ljude.

Hariz Halilović

Profesor dr. Hariz Halilović je socijalni antropolog pri Centru za globalna istraživanja (Centre for Global Research), na RMIT University, u Melbourneu, Australija. Uz to je i gostujući profesor na University of California, Los Angeles (UCLA), kao član istraživačkog tima Centra za interdisciplinarna primijenjena društvena istraživanja (CISAR), u Sarajevu. Istraživačke teme kojima se Halilović bavi, pored ostalih, obuhvaćaju politički motivirano nasilje, društveno pamćenje, translokalne identitete i performativne prakse te prisilne migracije. Objavio je niz radova na ove teme u znanstvenim časopisima, kao i u brojnim zbornicima i knjigama te u svojoj nagrađivanoj knjizi Places of Pain: Forced Displacement, Popular Memory and Trans-local Identities in Bosnian War-torn Communities (Berghahn: Oxford-New York, 2013/2015). Pored znanstvenih, objavio je također i niz angažiranih publicističkih tekstova na bosanskom i hrvatskom, kao i na engleskom i njemačkom, a radovi su mu prevođeni na francuski, engleski, švedski i albanski jezik.

Addis A.E.F.

Bosanskohercegovački i australski skulptor. Završio Školu primijenjenih umjetnosti – Sarajevo i odbranio Diplomski i Magistarski rad na Odsjeku skulpture Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu (Bosna i Hercegovina).

Radio kao profesor skulpture i crtanja u Školi primijenjenih umjetnosti – Sarajevo i kao asistent profesora Kenana Solakovića na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Trenutno radi kao slobodni umjetnik i asistent na istraživanjima Dr. Hariza Halilovića na Monash University i Royal Melbourne Institute of Technology – Melburn (Australija).

Addis je također potvrđeni kandidat za Doktorat/PhD na Queensland College of Art, Griffith University u Brizbenu, Australija, pod supervizijom interdisciplinarnog tima: Dr. Sebastian di Mauro, Prof. Dr. Dubravko Lovrenović i Prof. Dr. Hariz Halilović. U svom doktorskom istraživanju Addis analizira umjetnost stećka (srednjovjekovnu bosansku sepulkralnu skulpturu) u kontekstu savremenih umjetničkih i socio-antropoloških okolnosti, ali i (re)aktualizira stećak kao svoju osobnu metaforu i savremeni kreativni izraz.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »