Kontinuirani enterijer – kako se definiraju granice?

Radionica “Kontinuirani enterijer”, jedan od uvodnih događaja festivala Dani arhitekture, održana je protekli vikend (01. i 02. aprila) u prostorijama Walter–a.

Učesnici, studenti i mladi arhitekti, su imali zadatak da struktuiraju rezultate istraživanja o prostornim i društvenim fenomenima nastalim u regiji između Švicarske na sjeveru i Turske na jugu.

Organizator radionice je bio Lift – prostorne inicijative, a rađena je u saradnji sa Asocijacijom arhitekata BiH i Asocijacijom studenata arhitekture.

Objašnjavajući zašto je baš izabran prostor od Švicarske do Turske, moderator radionice Idis Turato je objasnio: “To je taj kontinuirani prostor koji je pred nama, a koji je zapravo spojen sa različitim elementima: kapitalom, raznim infrastrukturnim elementima ali i podijeljen vrlo jasnim granicama koje nam se ili simuliraju ili predstavljaju ili nas čine možda čak i sretnima kad ih imamo.“

Cilj radionice je bio da se kroz izradu mapa istraži koliko se državne granice poklapaju sa kulturološkim granicama i koji je najbolji način grafičkog predstavljanja uočenih zapažanja.

“Radionica je bila vrlo uspješna, jer smo skupa sa mentorima došli do zaključaka na osnovu kojih smo izradili mape koje pokazuju da su granice prevaziđene i da u regiji i šire postoje mnogi društveni i prirodni fenomeni koji su vrlo specifični. “ – komentarisala je Jelena Šarović, učesnica radionice.

Rezultati radionice “Kontinuirani enterijer” će javnosti biti predstavljeni na istoimenoj izložbi tokom festivala Dani arhitekture, koji će se ove godine održati od 17. – 21.maja na različitim lokacijama u Sarajevu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »