Koncerta sezona 2019./2020 Muzičke akademije

Projekat Koncertna sezona, koji Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu uspješno organizira već sedam godina, stekao je respektabilnu reputaciju postavši neizostavan i neophodan dio muzičkog života Bosne i Hercegovine.

U okvirima ovogodišnje Koncertne sezone, čija se realizacija veže uz akademsku 2019./2020. godinu, planiran je program koji će zasigurno ispuniti, pa i nadmašiti očekivanja, te omogućiti da cjeloukupna bh. javnost tokom nekoliko mjeseci iskusi muziku u njenom najprofinjenijem obliku kroz koncerte i turneje studenata, profesora, akademskih ansambla, ali i nastupa istaknutih gostiju.

Također, treba istaći da će kroz niz koncertnih aktivnosti biti prezentiran rad svih Odsjeka Muzičke akademije, te upriličeno više pojedinačnih i festivalskih zbivanja koja će zasigurno pronaći put do slušatelja sposobnih da prepoznaju i cijene umjetnost.

Koncerta sezona je ponosna što će sezonu 2019./2020. realizirati uz partnerstvo sa JU “Bosanski kulturni centar” Kantona Sarajevo. Tako će svečano otvorenje ovogodišnjeg izdanja Koncertne sezone biti upriličeno u četvrtak, 14. novembra u galeriji Bosankog kulturnog centra u 19.00 sati.

Pomenuto otvorenje je osmišljeno u vidu koncertne večeri pod nazivom “Umjetnice MAS” na kojoj će zazvučati djela istaknutih kompozitorica Lere Auerbach, Clare Schumann, Ursule Mamlok, Sofie Gubaiduline, kao i djela bh. kompozitorica Hanan Hadžajlić i Kaće Hadžifejzović. Djela pomenutih kompozitorica izvest će afirmirane bh. umjetnice današnjice Azra Medić (klavir), Belma Alić (violončelo), Belma Šarančić Nahodović (harmonika), YeonJu Jeong (violina), Alma Aganspahić (dirigent), Alma Dizdar (violina), Tamara Arsovski (violina), Lorena Milina (violina), Aida Deljkić (viola), Ilma Zulum (violina), Mirna Mlikota Dizdarević (flauta), Dženana Hadžić (klavir), Zerina Šabotić (klavir) i Emina Džanović (violina). Kao specijalna gošća koncerta nastupiće solistica opere Narodnog pozorišta u Sarajevu, sopranistica Aida Čorbadžić, alumni MAS.

S ciljem edukacije šire publike, ali i omogućavanja jedinstvenog umjetničkog doživljaja, svečanim koncertom otvaranja Koncertne sezone 2019./2020., Muzička akademije Univerziteta u Sarajevu javnosti nastoji prezentirati sadržaj, čiji je cilj skrenuti pažnju na značaj žena kompozitorica, ali i žena umjetnica u bh. kulturi i umjenosti, koji je bh. javnosti prijeko potreban. Stoga, draga publiko pozivamo vas da sa nama pratite i ovu Koncertnu sezonu kako mladi, ali i već etablirani umjetnici, udružuju svoje stvaralačke energije u kreiranju bolje umjetničke scene.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »