Eko akcija: Zeleno pakovanje za uništavanje naših rijeka

U Sarajevu je održana prezentacija Nacrta Kataloga kriterija za održivi razvoj u sektoru malih hidroelektrana u Bosni i Hercegovini (link je ovdje http://bit.ly/2WVRK7t ).

Umjesto najavljene vjerne kopije smjernica Tirolskog modela, koji je jedan od primjera dobrih praksi za izgradnju malih hidroelektrana, dobili smo tek zeleno pakovanje starih politika, ovjerenu, najblaže rečeno, nekritičnim sudjelovanjem GIZ-a koji je bio sponzor projekta.
Pri tome su temeljne odrednice Tirolskog modela zloupotrebljene na najgori mogući način kako bi se olakšala izgradnja malih hidroelektrana i u rijetkim zaštićenim područjima Bosne i Hercegovine.

Ako bi ovaj katalog prošao štićen bi bio tek jedan, jedini potok, Perućica u istoimenoj prašumi, dok bi bila ohrabrena izgradnja malih hidroelektrana čak i u nacionalnim parkovima poput “Une” i “Sutjeske”.
Katalog predviđa da gradnje male hidroelektrana ne može biti jedino u strogim rezervatima prirode (stranica 75. Kataloga), kojih međutim, u BiH ima samo tri – to su prašume Lom i Janj i prašuma Perućica unutar nacionalnog parka “Sutjeska”, čija je ukupna površina svega 1300 hektara. Sve ostalo je širom otvoreno za gradnju, pogotovo što Katalog najveću težinu daje elektroenergetskim potrebama koje, uz malo igranje brojkama i tradicionalnom kupovinom ekspertskih mišljenja konsultantskih organizacija, mogu nadjačati sve okolišne razloge i to onda svaku našu rijeku, od Une, Unca i ostatka Sane, pa do Sutjeske i Hrčavke, širom otvara najezdi graditelja malih hidroelektrana.

U Tirolu, prema odredbama Tirolskog modela, gradnja malih hidroelektrana uopće nije moguća u zaštićenim područjima, kao ni na osjetljivim, prirodno očuvanim dijelovima rijeka ili potoka, kakvih je u Tirolu ukupno 54%, dok je na ostatku vodotoka gradnja moguća tek nakon provođenja postupka javnog interesa (slika 3., cijeli opis je dat u sljedećem tekstu http://bit.ly/2NVgl8l).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »