Koncert u čast nekadašnjih profesora

Povodom Dana Univerziteta u Sarajevu, Koncertna sezona 2018/19. i Gudački orkestar Muzičke akademije u Sarajevu u saradnji sa solistima Amilom Ravkić (mezzosopran), Sakibom Lačevićem (flauta) i Sanjinom Salčinom (klarinet) predstavljaju djela kompozitora koji su svojim edukativnim angažmanom obilježili rad ove najznačajnije muzičke obrazovne institucije u Bosni i Hercegovini, od njenog postanka do danas. Koncert na kojem će se izvesti djela kompozitora, koji su između ostalog svojim kompozitorskim, ali i ukupnim društvenim djelovanjem krojili historiju muzike u Bosni i Hercegovini, čime su kompozitorstvo u Bosni i Hercegovini uveli i zadržali na evropskoj i svjetskoj umjetničkoj muzičkoj sceni, održat će se u petak, 14. 12. 2018. u 19:30, na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u sali Srednje muzičke škole.

Kompozitorstvo u Bosni i Hercegovini nema višestoljetnu tradiciju poput razvijenih društava Zapada; njegov razvoj započeo je dolaskom austrougarske vlasti potkraj 19. stoljeća. No, proći će od tog trenutka i nekoliko desetljeća prije nego stasa u ozbiljnu djelatnost koja je sposobna svojom umjetničkom vrijednošću garantirati svoj opstanak, daljnji razvoj i sigurno mjesto u društvu. Program koncerta provest će publiku kroz period snažnog razvoja kompozitorstva 60-tih godina 20. stoljeća, koji se nastavio sve do danas.

Želeći ukazati na iznimno važnu ulogu Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u bosanskohercegovačkom društvu kao su-kreatora onoga što nas čini prisutnima, i, nadamo se, relevantnima u svjetskom umjetničkom miljeu, Koncertna sezona 2018/19, Gudački orkestar pod dirigentskom palicom Darija Vučića i solisti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu posvećuju ovaj koncert svim svojim nekadašnjim profesorima, bez kojih ova institucija i sve ono što ona jeste, ne bi postojali.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »