Koncert studentica Odsjeka za solo pjevanje Muzičke akademije UNSA

Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u srijedu, 13. aprila 2022. u 19 sati predstavit će se Hana Salihović i Laura Kozlinger, studentice Odsjeka za solo pjevanje u klasi doc. Vedrane Šimić. Sopranistice će nastupiti uz klavirsku pratnju umjetničkog saradnika dr. Milana Lucića, a ovom prilikom će izvesti cikluse Cinq melodies “de Venise”, op. 58 Gabriela Fauréa i “Ariettes oubliées” Claudea Debussyja, te solo pjesme Ermanna Wolf-Ferrarija, Milana Prebande i Miloja Milojevića.

Ulaz na koncert je slobodan.

Hana Salihović (r. 1998, Sarajevo) diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi doc. Vedrane Šimić 2021. godine, gdje je trenutno studentica master studija. Sa 21 godinu debitirala je u Operi Narodnog pozorišta Sarajevo u glavnoj ulozi Lije u dječjoj operi “Ježeva kuća” Z. Vaude, pod dirigentskom palicom Darija Vučića. Mjesec dana kasnije ostvaruje i ulogu Berte u operi “Seviljski berberin” G. Rossinija. U sklopu 14. “Majskih muzičkih svečanosti” Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu 2021. godine se ostvarila i u ulozi Serpine u polukoncertnoj izvedbi opere “Služavka gospodarica” G. B. Pergolesija. Za vrijeme studija ostvarila je i niz solističkih nastupa širom BiH, od kojih se izdvaja predstavljanje u okviru Sarajevskih večeri muzike, kao i u Hrvatskoj na Međunarodnom festivalu vokalne glazbe InterVox u Osijeku (2018), 28. Svečanostima Pasionske baštine u Zagrebu (2019), i Creskim kulturnim večerima (2019).

Laura Kozlinger (r. 2000, Požega) studentica je četvrte godine na Odsjeku za solo pjevanje na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi doc. Vedrane Šimić. Usavršavala se na seminarima kod profesora B. Jerković, A. Schwab, V. Šimić, C. Visca itd. Do sada je nastupala  kao solistica na Napretkovom svečanom božićnom koncertu sa Sarajevskom filharmonijom, u sklopu festivala “Majske muzičke svečanosti”, SONEMUS festa, te na koncertu u Daruvaru (HR).

Milan Lucić (r. 1985, Zenica) diplomirao je (2007), a zatim i magistrirao (2011), na Odsjeku za klavir na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. Svetlane Chlaidze, gdje 2015. godine završava i treći ciklus studija, čime stiče zvanje doktora muzičkih umjetnosti iz oblasti klavira. Trenutno je zaposlen kao viši umjetnički saradnik na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod eminentnih pijanista i pedagoga: J. Novotny, L. Pogorelić, G. Vidović, E. Tawaststjerna, R. Gediga, D. Merlet. Dobitnik je nagradne stipendije Fondacije Karim Zaimović (2006) stečene na osnovu uspjeha na studiju i doprinosa kulturnom stvaralaštvu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, stipendije za prestižni masterkurs na L'Academie musicale de Villecroze (Francuska), priznanja “Zlatna značka” Univerziteta u Sarajevu, te je višestruko nagrađivan na različitim takmičenjima od kojih su najznačajnije Specijalna nagrada na Federalnom takmičenju u Livnu (2006), kao i 3. nagrada na Internacionalnom takmičenju Val Tidone u Italiji (2007). Koncertirao je na festivalima “Sarajevska zima”, “Baščaršijske noći”, “Dani Kantona Sarajevo”, a nastupao je i sa Sarajevskom filharmonijom (2008). Do sada je održao niz zapaženih koncerata u BiH i inozemstvu (Hrvatska, Srbija, Austrija, Italija, Njemačka, Francuska).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »