Koncert sefardske muzike, “Shira U'tfila” u CKM-u

U okviru dana Općine Centar Sarajevo, JU Centar kulture i mladih organizovat će koncert sefardske muzike, grupe  Shira U'tfila. Grupa se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka. Inspiraciju za svoju muziku pronalazi u bogatstvu balkanske, jevrejsko-španske, otomansko-turske i arapske muzičke tradicije. Grupa strastveno kombinuje tradicionalnu muziku i posvećenost njenom očuvanju sa talentom za fjužn i improvizaciju. Bend kreira jedinsten zvuk kroz moderan pristup istorijskom nasljeđu. Shira U'tfila je do sada nastupala širom regiona, Evrope i svijeta uključujući nastupe u čuvenim koncertnim salama kao što su Koncertgebouw (Amsterdam), Bozar (Brisel), Bela Bartok (Budimpešta) i festivale Balkan Trafik Festival (Brisel), Printemps Sefarade (Ženeva), Simha Festival (Vroclav). 2011. godine Shira U'tfila u Amsterdamu dobija prestižnu nagradu RASA za najbolju World Music grupu, dok je album „Biviendo en kantando”, izdat za holandskog izdavača Music&Words, svrstan u Top of the world selekciju CD izdanja prestižnog britanskog magazina „Songlines”.

PoGrupa Shira U’tfila osnovana je 2000. godine na inicijativu Stefana Sablića, vokalnog soliste, aranžera i kompozitora grupe, instrumentaliste – izvođača na udu, tradicionalnom bliskoistočnom kordofonom instrumentu tipa laute, pozorišnog reditelja i kantora beogradske sinagoge Sukat Šalom, kao i osnivača i predsjednika Jevrejskog centra za kulturu i umetnost. Osim Stefana Sablića, članovi grupe su i Filip Krumes, violinista, kompozitor, aranžer, muzički producent i majstor izrade i reparacije kordofonih instrumenata, Srđan Đorđević, kontrabasista, Sinan Aćifović-klarinetista, perkusionista Akash Bhatt , kao i Elad Gabbay, izraelski instrumentalista – izvođač na kanunu i udu, stručnjak za muziku Bliskog istoka.

Uz dosadašnjih devet objavljenih albuma – sedam na kojima je predstavljena sekularna sefardska muzika sa Balkana, Mediterana i Bliskog istoka (Nagila Aleluya 2001, Bisharayih Yerushalaim 2004, Heritage 2007, Drita Tutunović & Shira u’tfila Donde Tiyenes Ojos 2007, Kante Enkantante 2008, The Sephardic Songs from the Balkans 2008, Biviniendo en kantando 2010) i dva albuma liturgijske muzike (Shacharit shel Shabbat 2007. i Arvit shel Shabbat), bivajući nostalgična, a u isto vreme tako živa, evocirajući muzičko i tradicijsko bogatstvo sefardskog nasleđa okrenuto sopstvenoj, ali i drugim istorijama, muzika grupe Shira u’tfila čuva sefardsku tradiciju istovremeno je kreativno inovirajući, istražujući njene bogate potencijale i njen kulturalni dijalog sa drugim tradicijama  ostavljajući je narednim generacijama na poklon i odgovornost.

Koncert će biti organizovan u četvrtak 09. maja, u velikoj sali JU CKM-Jelića broj 1., sa početkom u 21 sat. Ulaz na koncert je slobodan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »