Koncert: Ansambl SA Sinfonietta

 Koncert ansanmbla SA Sinfonietta zakazan je za subotu, 15. jula 2023. godine u bašti Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine (Sime Milutinovića Sarajlije 7, Sarajevo) s početkom u 20h.

Koncert se organizuje uz podršku Turističke zajednice Kantona Sarajevo, a u okviru Sarajevo Summer Festa 2023.

Na koncertu će se izvoditi djela J. Haydna, A. Vivaldija, R. Glièra, P. Vasksa i G. Handela.

Ansambl čine muzikologinja i kuratorica koncerta Maja Baralić-Materne, sopranistica Aida Čorbadžić, violinistice Alma Dizdar i Tamara Arsovski, violinista Marko Simović, violistica Aida Deljkić, te violončelistica Belma Alić.

Ulaz na koncert je slobodan.

PROGRAM

Zvučna bašta

Koncert ansambla “SA Sinfonietta”

juli 2023. godine u 20h

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine

Maja Baralić-Materne, muzikolog-kurator

Joseph Haydn (1732-1809)

Gudački kvartet op. 76, br. 2 “Quinten”

Allegro

Andante o più tosto allegretto

Menuetto. Allegro ma non troppo

Vivace assai

Tamara Arsovski, violina

Alma Dizdar, violina

Aida Deljkić, viola

Belma Alić, violončelo

Antonio Vivaldi (1678-1741)

Arija “Vedrò con mio diletto” iz opere “Giustino” za sopran i gudače

Aida Čorbadžić, sopran

Ansambl “SA Sinfonietta”

Reinhold Glière (1875-1956)

Huit Morceaux op. 39 za violinu i violončelo

Prélude

Gavotte

Berceuse

Canzonetta

Intermezzo

Impromptu

Scherzo

Etude

Marko Simović, violina

Belma Alić, violončelo

Pēteris Vasks (1946)

Vasaras dejas (Ljetni plesovi) za dvije violine

Plaši, skanīgi

Raksturu izceļot

Nesteidzot

Enerģiski

Skumji

Priekpilni

Plaši, skanīgi

Tamara Arsovski, violina

Alma Dizdar, violina

George Handel (1685-1759)

Arija “Tornami a vagheggiar” iz opere “Alcina” za sopran i gudače

Aida Čorbadžić, sopran

Ansambl “SA Sinfonietta”

Ansambl SA Sinfonietta čine asistentice, profesori MAS i solisti Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu. Ansambl aktivno koncertira od 2016. godine i do sada je imao uspješne koncerte na festivalima: Vaclaf, Majske muzičke svečanosti, Sarajevska zima, SVEM, Baščaršijske noći, Zeničko proljeće i FUU. Pored standardnog repertoara, fokus ansambla SA Sinfonietta je na izvođenju djela savremenih i bosanskohercegovačkih kompozitora.

Tamara Arsovski, violina

Dodiplomski i master studij violine završila je u klasi prof. Violete Smailović – Huart na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, a od 2019. godine na istoj instituciji studira doktorski studij u klasi profesora Ernsta Kovacica. Tokom studija učestvovala je na seminarima i majstorskim radionicama kod istaknutih profesora: Violeta Smailović-Huart, Stefan Milenković, Ilia Korola, Hakan Şensoy, Deborah Wong i Manhattan String Quartet. Kao solistica je nastupala sa orkestrima Camerata Academica, Gudački orkestar MAS i Mostarski simfonijski orkestar. Od 2014-2017. godine je bila članica orkestra Sarajevske filharmonije. Trenutno je zaposlena kao asistentica na predmetima Kamerna muzika i Violina na Odsjeku za gudačke instrumente i gitaru na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Alma Dizdar, violina

Diplomirala je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi van. prof. mr. YeonJu Jeong. Master studij je pohađala na univerzitetu Ithaca College u Ithaci, New York u klasi prof. dr. Calvina Wiersme, a potom na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, u klasi van. prof. mr. YeonJu Jeong. Za prvi ciklus je nagrađena priznanjem Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu. Stručno se usavršavala na seminarima kod poznatih pedagoga: Dora Schwarzberg, Anna Dzialak Savytska, Ernst Kovacic, Orest Shourgot, Cihat Askin, Calvin Wiersma i Mark Steinberg. Nastupala je u zemljama regiona, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i u SAD. Kao solistica je nastupala sa Simfonijskim orkestrom Mostar i gudačkim orkestrom “Strings attached Sinfonietta”. Dobitnica je više prvih nagrada na federalnim takmičenjima u BiH, druge nagrade na internacionalnom violinističkom takmičenju SASEVC 2017. godine i treće nagrade na takmičenju Petar Konjović 2013. godine u Beogradu. Studentica je III ciklusa studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. emeritusa Ernsta Kovacica. Trenutno je zaposlena kao asistentica na predmetu Violina i Kamerna muzika na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Aida Deljkić, viola

Diplomirala je 2014. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Dejan Mlađenović, a magistrirala 2016. godine u klasi prof. Pavel Kandrušević. Dobitnica je nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima i muzičkim festivalima. Usavršavala se iz oblasti viole, kamerne muzike i prisustvovala je na seminarima uvaženih profesora: Pavel Kandrušević, Violeta Smailović, Sergej Kravčenko, Maja Rome i Manhattan String Quartet. Kao solistica nastupala je sa Gudačkim orkestrom MAS i Kamernim simfonijskim orkestrom Zenica. Trenutno je zaposlena kao asistent na predmetu Viola na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Belma Alić, violončelo

Diplomirala 2004. godine u klasi prof. Yevgeny Xaviereff-a na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Godine 2007. završava postdiplomski studij u istoj klasi i 2015. godine doktorski studij na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na temu Nove tehnike u literaturi za violončelo solo XX i XXI stoljeća. Tokom školovanja pohađala je brojne seminare i majstorske radionice za violončelo i kamernu muziku kod profesora Herre-Jan Stegenga, Nikola Ružević, Balazs Mate, Conradin Brotbek, Johannes Goritzki, Mineo Hayshi i Raphael Wallfisch. Kao solistica nastupala je uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije, Kamernog simfonijskog orkestra Zenica, Orkestra studenata Muzičke akademije u Sarajevu, Gudačkog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu i Mostar Sinfoniette. Osnivač i umjetnički rukovodilac ansambla Strings Attached Sinfonietta. Redovna profesorica je na predmetima Violončelo i Kamerna muzika za gudače na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Marko Simović, violina

Upisuje Muzičku Akademiju na Cetinju sa 15 godina i diplomira sa najvećom ocjenom u klasi prof. Romana Simovića. Kao stipendista Vlade Crne Gore magistrirao je na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, trenutno je na Doktorskim studijama Univerziteta umetnosti u Novom Sadu. Usavršavao se u zemlji i inostranstvu kod profesora kao što su: Emil Kamilarov, Dina Šnajderman, Irina Jašvili, Florijan Balaž, Sergej Kravčenko, Aleksandar Ostrovsky. Nastupa kao solista i kamerni muzičar u: Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Ukrajini, Makedoniji, Turskoj, Njemačkoj i Belgiji. Dobitnik je i mnogobrojnih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima. Do sad je bio angažovan u nekoliko navrata kao menadžer festivalskih orkestara: Kotor Art, AMA Perast, Nikšić Guitar Festival, Budva “Grad-Teatar”, a u periodu od 2005-2011 i na organizaciji muzičkog programa u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju. Gostujući je koncert-majstor Bilkent Simphony orchestra u Ankari. Od 2003. godine aktivno se bavi pedagoškim radom, kao profesor violine. Vanredni je profesor na predmetu Violina na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Maja Baralić-Materne, muzikolog

Diplomirala na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, na Odsjeku za muzikologiju/etnomuzikologiju. Od 1983. radila je u Odsjeku za ozbiljnu muziku Radio Sarajeva, a od 1985. u Muzičko- zabavnom programu Televizije Sarajevo. Od 1994. godine je stručni saradnik u Zavodu za zaštitu prirodnog i kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Od 2001. godine do danas radi kao urednica muzičkih emisija (iz žanrova umjetnosti i world music) na Radiju Bosne i Hercegovine. Učestvovala je i izlagala na mnogim domaćim i međunarodnim naučnim skupovima i simpozijumima  vezanim za muziku i objavila niz tekstova u dnevnoj štampi i stručnim časopisima.

Aida Čorbadžić, sopran

Diplomirala je 2006. godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. Paše Gackić. Usavršavala se na seminarima kod prof. Olivere  Miljaković, prof. Ute von Garczinsky, prof. Andreasa Karakasa i prof. Tatjane Šorlujan. Bila je stipendistica Kantona Sarajevo, CEE Musiktheatra (Centras & Eastern European Musiktheater) iz Beča, Barokne akademije u Gmundenu (Austrija). Od 2004. godine je članica Hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, 2007. dobija status solistice, a od 2020. je prvakinja Opere. Kao solistica je nastupala sa Sarajevskom filharmonijom širom Bosne i Hercegovine, zatim u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji. Ostvarila je uloge opernog i operetnog repertoara. Pjevala je veliki broj koncerata u okviru festivala Sarajevska zima, Baščaršijske noći, SVEM, Majske muzičke svečanosti, Musicale Internazionale Nei Suoni dei Luoghi u Italiji. Dobitnica je godišnje nagrade Narodnog pozorišta Sarajevo za najbolju glavnu opernu žensku ulogu Mala Floramye/Suzette u opereti “Mala Floramye”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »