„Klima bez dima“

Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima u našoj državi još čeka na svoju provedbu. Mišljenje javnosti još uvijek je podijeljeno o ovom pitanju, ali je primjetno da su teme koje se tiču zdravih životnih navika sve prisutnije u javnosti. Jedino statistika ostaje neumoljiva. I pomalo zastrašujuća. Statistika pokazuje da su duhanskom dimu pušač i nepušač jednaki, ako borave u istom prostoru.

U Bosni i Hercegovini, učestalost pušenja je znatno veća nego u većini evropskih zemalja. Svaki treći stanovnik BiH je svakodnevni pušač, što je gotovo za polovinu više od evropskog prosjeka. Posebno zabrinjava podatak da je učestalost pušenja među mladima u našoj državi alarmantna! Evropsko istraživanje o upotrebi duhana, alkohola i droga među mladima u dobi od 13-15 godina pokazalo je da čak 14,5% njih konzumira duhan ili neki drugi duhanski proizvod. Brojke su još ozbiljnije kada je u pitanju pasivno pušenje tj. izloženost djece duhanskom dimu u javnom prostoru, pa tako ovaj procenat ide do zabrinjavajućih 85%. Sve ovo dovodi do toga da se u Bosni i Hercegovini zbog upotrebe duhana, odnosno zbog aktivnog ili pasivnog pušenja, godišnje ugasi 9.000 života.

Kao rezultat, ekonomski troškovi konzumiranja duhana i duhanskih proizvoda u Bosni i Hercegovini su alarmantni: na godišnjem nivou oni iznose približno 900 miliona KM uključujući direktne troškove zdravstvenog sektora kao i troškove vezane za gubitak produktivnosti zbog invalidnosti i preuranjene smrti. Samo u slučaju Federacije BiH, to bi predstavljalo troškove od približno 100 miliona KM za zdravstvo, od čega se barem jedna trećina  može pripisati troškovima plaćenim iz vlastitog džepa pacijenata, i 320 miliona KM ukupnih ekonomskih troškova pušenja.

Više od dvije trećine ljudi u Bosni i Hercegovini (uključujući više od jedne polovine pušača) prepoznaje potrebu da se djeca i nepušači zaštite od izloženosti duhanskom dimu i podržava potpunu zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima. Novi zakon o zaštiti stanovništva od duhanskog dima biće prilika za kreatore politika da uvaže stavove većine stanovništva. Međutim, svi mi kolektivno možemo odmah djelovati.

Inicijativa „Klima bez dima“ već nekoliko mjeseci intenzivno pruža podršku uvođenju zabrane pušenja u zatvorenim javnim prostorima. No, svi mi možemo pomoći da se spasi 9.000 života svake godine. Na web stranici http://www.klimabezdima.ba/već su mnoge domaće i strane institucije dale podršku i obećale klimu bez dima svojim partnerima, klijentima i uposlenicima. Pozivamo i ostale da se pridruže ovoj inicijativi. Neka naša riječ i naša djela mijenjaju okruženje u kojem živimo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »