Kanadski pjesnici u Zvonu

Povodom deset godina od objavljivanja antologije savremene kanadske poezije pod nazivom „Tetovirana zemlja“ koju su priredili Goran Simić i Višnja Brčić, u Zvonu ćemo ugostiti dvojicu kanadskih pjesnika, zastupljenih u antologiji u utorak 28. novembra u 21 sat.
Fraser Sutherland  i Collin Carberry biće gosti Zvona, a njihovo predstavljanje moderiraće književnik Goran Simić, autor antologije.

Važno je spomenuti i dodatnu vezu između Gorana Simića, Frasera Sutherlanda i Saše Bukvića u vrijeme zajedničkih kanadskih godina, kada su s armenskim fotografom Bergeom Arabianom formirali umjetničku grupu „4 Unlimited“ koja je djelovala po sličnim principima kao sarajevsko „Zvono“.
Sutherlandova podrška bosanskim emigrantima bila je od iznimnog značaja i zadovoljstvo nam je da se programom u galeriji Zvono barem simbolično pokušamo odužiti za svu blagonaklonost ovog sjajnog pjesnika.

Fraser Sutherland djeluje u širokoj lepezi književnih žanrova. Objavio je više od dvadeset knjiga poezije , od kojih je najznačajnija „Strange Ironies“, ambiciozna poema „Jonestwon“ koja istražuje unutrašnjost tragičnog religioznog kulta, te knjige „Mannuel for Immigrants“ i „Matuska Case“.
Sutherland manirom detektiva istražuje unutrašnjost ljudske psihe. Jednostavnost i oštrina njegovih pjesama, nerijetko je realizovana kroz ironiju.

Colin Carberry je rođen u Torontu a potom je odrastao u Sjevernoj Irskoj.
Napisao je, između ostalog, knjige poezije „The Green Table“, „The Crossing“ i „Ceasefire in Purgatory“.
U isto vrijeme tradicionalan i inovativan, Carberry ima sposobnost direktnog govora i političke detekcije kada piše o sukobima u Irskoj, uz suptilno razumijevanje ljudi i događaja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »