Izložba Nadrealističkog integracionizma

Galerija Brodac predstavit će, od 8. do 15. decembra, izložbu postera Nadrealističkog integracionizma. Prepoznatljivi kvadrati koji fotografijama i komentarima spajaju nespojivo prvi put će izaći iz virtualnog svijeta i popuniti prostor tradicionalno namijenjen izlaganju umjetničkih djela. Osim što će fotografije ličnosti iz svijeta pop kulture, sporta, muzike, politike, religije…, duhovito kombinovane sa narodnim izrekama, svakodnevnim frazama, stihovima popularnih pjesama, parolama itd., popuniti offline prostor, izložbu će, kako bi zadržala duh medija kojem izvorno pripada, pratiti i videomaterijali.

– Kroz postavku izložbe Nadrealističkog integracionizma želimo kreirati prostor brisanja granica između “niske” i “visoke” umjetnosti. Dozvolit ćemo da obje od ovih krajnosti dođu do najviših stupnjeva svog izražaja, kako bi zbog visokog intenziteta svog istovremenog prisustva jedna drugu ukinule, rastvorile. Galerijski prostor, u skladu sa ovom idejom, preopteretit ćemo velikim brojem sadržaja iz pop kulture – sadržaja koji u isto vrijeme njoj pripadaju ali je i kritički nadilaze, kazao je, najavljujući izložbu, Mak Hubjer, voditelj galerije Brodac.

Nadrealistički integracionizam je Facebook stranica čija baza fanova prelazi broj od 53.000. Kreirana je 2014. godine, a kao autori iza nje se kriju Zerina Nezić i Almir Kljuno.

–  Nadrealistički integracionizam je skoro četiri godine dio mog života i ovom izložbom će na jednom mjestu biti prikazano i zaokruženo sve ono što se dešavalo tokom tog vremena – sva zabava, inspiracija i rad. Ono što me raduje je to što ćemo imati jedinstvenu priliku da upoznamo ljude koji prate stranicu jer su i oni dio ove cijele priče, smatra Zerina Nezić.

Koristeći svaku priliku da svima poznate ličnosti i situacije u kojima se nalaze protumače na neobičan i duhovit način, autori Nadrealističkog integracionizma i ovom izložbom žele dati prilog općem haosu riječi i slika.

– Ideja za izložbom se javljala i ranije, ali tek je sada sazrio trenutak za nju. U određenom smislu izložba je vrhunac nečeg što smo radili dugo i predano. Bit će zanimljivo vidjeti kako se ova prevashodno internet forma ponaša u stvarnosti, na papiru, u velikom formatu. Također je izazov od preko hiljadu slika predstaviti ih toliko da stanu na prste nekoliko ruku, istakao je Almir Kljuno.
Izložba je prodajnog karaktera, bit će otvorena 8. decembra u 19 sati, a ulaz na postavku je slobodan za sve posjetitelje/ice svaki dan od 12 do 20h.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »