Jazz Fest: Essential Cinema u SARTR-u

Essential Cinema – izniman program koji se rijetko izvodi na sceni, a koji je dijelom programa Musick and Magick XX1. Jazz Festa Sarajevo, bit će upriličen u dvorani Sarajevskog ratnog teatra u srijedu 1. novembra.

Ovo je samo jedan od ukupno 12 programa koji će biti predstavljeni na ovogodišnjem Jazz Festu u programu posvećenom Johnu Zornu, jednom od najvećih savremenih američkih kompozitora koji će i nastupiti na ovom koncertu.

Essential Cinema je svojevrsno muzičko-filmsko hodočašće koje donosi improviziranu muziku uz filmske projekcije nekih od klasika 20. stoljeća, američkih autora Harryja Smitha i Wallacea Bermana.

Kvartet kojeg čine John Zorn, Ikue Mori, Trevor Dunn i Kenny Wollesen dat će glas pokretnim slikama autora koji su upečatljive umjetničke figure američke kulturne povijesti proteklog stoljeća i to Bermanovom Alephu i Smithovim radovima kakvi su Oz – The Tin Woodman's Dream, A Strange Dream i Mirror Animations.

Osim što je pasionirani ljubitelj i izuzetan poznavalac filma, John Zorn je komponirao muziku za desetine filmova, objavljenu na ukupno 25 CD-ova. Sredinom osamdesetih svjetsko priznanje donio mu je album The Big Gundown, koji donosi kolekciju klasičnih kompozicija Ennia Morriconea u aranžmanima i produkciji Johna Zorna.

Sam Morricone je izjavio: “Ovaj album donosi svježe, dobre i inteligentne ideje. Izvedba je na vrhunskom nivou, urađena od strane maestra velike kreativnosti i imaginacije. Mnogi su radili verzije mojih različitih dijela, ali niko kao Zorn.”

Ulaznice za ovaj filmsko-muzički događaj mogu se kupiti ili rezervirati na web stranici Jazz Festa www.jazzfest.ba po pretprodajnim cijenama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »