Ja sam imao/la Art house kino u Sarajevu

I want Arthouse cinema in Sarajevo / Ja želim Art house kino u Sarajevu
21.12. 2006 pet studenata i studentica je prikazalo film Fahrenheit 451 u iznajmljenom  kinu Bosna. To je bila prva filmska projekcija koju je organizovao Kriterion Sarajevo. Dok su  radili na pripremama za otvaranje svog kina u Sarajevu kojeg bi u potpunosti vodili studenti i studentice,  putovali su po gradu i organizirali filmske večeri i druge događaje na različitim lokacijama. Vjerna grupa prijatelja Kriteriona je putovala sa njima. Sve dok konačno, 9-tog juna 2011. nisu otvorili vrata vlastitog kina u prostoru bivšeg kina Tesla: Art house kino Kriterion je rođen.
 
I have Arthouse cinema in Sarajevo / Ja imam Art house kino u Sarajevu
Petnaest uposlenih studenata i studentica, 150 posjetilaca i posjetiteljki, tri dana i dvije noći filmskih projekcija, zabave i susreta obilježili su otvorenje Kriteriona u Sarajevu.
 
Kriterion je postao važna lokacija u gradu za mlade ljude, studente i studentice, ljubitelje i ljubiteljice filmova i one koji su tražili prostor koji mogu iznajmiti ili gdje se mogu povezati sa publikom. Kriterion je bio siguran prostor gdje ste mogli biti šta god poželite i gdje je sve moguće. Od gluhog diska do transcedentalne meditacije sa Davidom Lynchem, od stand up komedije do projekcija zaboravljenih filmskih klasika.
 
Kriterion je postojao preko 6,5 godina, 78 mjeseci, 2372 dana, 56940 sati, tokom kojih smo održali preko 1550 događaja i prikazali više od 630 filmskih naslova. Održano je 140 koncerata, blizu 200 party-ja, 65 roštilja, 60 koktela, 95 festivala, 32 pozorišne predstave, 60 izložbi i preko 70 različitih radionica. Više od 80 mladih ljudi je staklo svoje prvo radno iskustvo baš u Kriterionu.

Iza kulisa, studenti i studentice su brzo učili kako voditi posao. Veliki prostor na Obali Kulina bana 2 je trebao biti popunjen i kirija je morala biti plaćena. Koliko piva moramo prodati da bi mogli organizovati svoje događaje? Koliko možemo naplatiti najam prostora? Osmišljavali su filmske večeri, koncerte, tematske filmske sedmice, vodili računa o finansijama i komunikaciji sa publikom, tragali za partnerima i radili u administraciji . Studenti i studentice su vrijedno radili i iskusili težak put do znanja.
 
I had arthouse cinema in Sarajevo / Ja sam imao/la Art house kino u Sarajevu
Nakon skoro 7 godina ispunjenih radom, kulturom i ljubavlju za Kriterionom, ali takođe i žučnim raspravama, isprobavanjima novih strategija i potragama za novim prilikama, u decembru 2018. godine Kriterion je morao zatvoriti svoja vrata. Kombinacija teške ekonomske situacije i nedostatka osnovnog finansiranja je jednostavno bila previše.
 
Sa velikom tugom vas moramo obavijestiti da je gotovo dvije godine nakon zatvaranja Kriterion zvanično završio proces stečaja i neće ponovno otvoriti svoja vrata. Ovo je kraj jedne ere ali Kriterion će uvijek ostati u našim srcima.
Kriterion su činili ljudi, njegovi osnivači i osnivačice, svi studenti i studentice koji su radili tu, oni i one koji su podržavali Kriterion savjetima i srcima, svaka osoba koja je popila kafu, organizirala događaj, zasvirala na gitari, vježbala jogu, pogledala film, oduševila na plesnom podiju ili popila koje pivo previše.
 
Kriterion ste činili vi, i želimo vam zahvaliti na svim predivnim trenutcima koje smo dijelili u našem art house kinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »