Izložba radova prve četiri generacije profesora i saradnika Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu

Otvorenje izložbe ISHODIŠTA – izložba radova prve četiri generacije profesora i saradnika Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu održat će se u četvrtak, 3. novembra 2022, u 19 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Povodom obilježavanja jubilarnih 50 godina od osnivanja Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu (ALU), Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine i ALU u duhu dobre prakse i dugogodišnje suradnje, organiziraju izložbu ISHODIŠTA.

Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu osnovana 1972. godine, prva je visokoškolska likovno-umjetnička institucija na prostoru Bosne i Hercegovine; a njena pedesetogodišnja egzistencija obilježena je kontinuiranim radom i djelovanjem u javnoj, obrazovnoj, znanstvenoj i kulturno-umjetničkoj sferi kako na bosanskohercegovačkom, tako i na regionalnom i internacionalnom planu. Radovi profesora i saradnika ALU, izloženi na ovoj izložbi  najvećim dijelom pripadaju fundusu Umjetničke galerije BiH, što jasno svjedoči o međusobnoj egzistencijalnoj isprepletenosti i uzajamnom razvoju ove dvije umjetničko-obrazovne i kulturno-umjetničke institucije.

U popratnom tekstu izložbe, autor izložbenog koncepta, prof.dr. Ibrahim Krzović, emeritus, smatra da: “U vremenu osnivanja, razvoja i formiranja cjelovitog četverogodišnjeg studija Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, kojeg predstavljaju eksponati ove izložbe, u vremenu posvemašnog procvata stvaralaštva savremenih tendencija, savremenih tendencijama u ondašnjoj Jugoslaviji, Evropi i šire, djelovali su nastavnici i saradnici, likovni stvaraoci čija su djela već bila prisutna i verifikovana nagradama žirija na svjetskim bijenalima savremene umjetnosti. Istovremeno nastavnici i saradnici, slikari, grafičari, kipari, grafički i produkt dizajneri, bili su okosnica stvaralaštva i likovnog života svoje sredine i umjetničke scene Bosne i Hercegovine“.

Organizacija: Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine

Autor izložbenog koncepta, prof.dr. Ibrahim Krzović, emeritus

Kustosica izložbe: Ivana Udovičić

Dizajn: Vanesa Prodanović Durmišević

Umjetnička i arhivska građa: Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i privatni arhivi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »