Izložba radova Džeke Hodžića Stradanje Počitelja 1992 – 1995/99. 

U petak, 4. novembra 2022, u 19 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine bit će otvorena izložba radova Džeke Hodžića Stradanje Počitelja 1992 – 1995/99. 

Prof. dr. Dubravka Pozderac Lejlić u tekstu Fizionomija Stradanja bilježi: “Ciklus stradanja Počitelja na najbolji način pokazuje kompleksnost i višeslojnost cjelokupnoga opusa Stradanja. U njemu su sintetizirani svo iskustvo i sve karakteristike Džekinog umjetničkog rukopisa i likovnog promišljanja, zavidno umijeće, preciznost i neposrednost crteža, vanredno osjećanje za izražajnost i dinamizam boje, jedna zatomljena ekspresivnost koja ne teži kratkotrajnom efektu već dugoročnom doživljaju, još uvijek vitalna i pulsirajuća stvaralačka energija koja teži promjeni i izazovu, i djelo na kojem je svaka pojedinost pomno promišljena, varirana i odmjerena, izbrušena do kristalne jasnoće njezine uloge i mjesta u cjelini djela.”

Biografija

Džeko Hodžić je rođen 1950. godine u Godijevu kod Bijelog Polja (Sandžak Crna Gora).

Školu za primijenjenu umjetnost završio u Peći 1970. godine, a Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu 1977. godine. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1980. godine. Takođe, član je Udruženja likovnih umjetnika AK 68 u Njemačkoj i Udruženja Kunstverein EV Erlagen. Udruženja likovnih umjetnika Sandžaka.Izlagao je na 84 samostalnih i 587 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je 13nagrada za svoj umjetnički rad, među kojima su: Nagrada na jugoslovenskom konkursu “Pivo Karamatijević”, Internacionalna nagrada “Premio Mandraccio” Opatija, Grand Prix za crtež  na izložbi “Anale crteža” Mostar, Otkupna nagrada grada Wasserburga-Njemačka, Nagrada za instalaciju na izložbi Collegium artisticum,nagrada na internacionalnoj izložbi.Bele noći 2020, nagrada Srebrena pahuljica Sarajevske zime i centra za Mir 2021. i druge.

Učesnik je u radu više slikarskih kolonija i simpozijuma u zemlji i inostranstvu.

Bio je član Umjetničkog savjeta ULUBiH, član UO ULUBiH, osnivač i Predsjednik Skupštine Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo, član Savjeta Internacionalne likovne kolonije Počitelj.

Izlagao je u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, Turskoj, Grčkoj, Cipru, Egiptu, Italiji, Austriji, Slovačkoj, Poljskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Kosovu,
Norveškoj, Švedskoj, Kanadi, SAD-u, Švicarskoj.

Djela mu se nalaze u mnogim galerijama, muzejima i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

Živi i radi u Sarajevu. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »