Izložba Radmile Jovandić Đapić u Umjetničkoj galeriji BiH

Oktobar u Umjetničkoj galeriji BiH je u znaku obilježavanja 70 godina njenog postojanja. Povodom ovog rođendana, posjetiocima smo odlučili predstaviti još jednu veliku samostalnu izložbu, ovaj put značajne, ali pomalo zaboravljene, bosanskohercegovačke umjetnice, Radmile Jovandić Đapić. Iako je više puta izlagala u Sarajevu, ovo je prvi put da se publici predstavlja samostalnom izložbom ovih razmjera.

Umjetnica će u Umjetničkoj galeriji BiH izložiti istraživačke radove sa kraft papirom nastale u posljednjih osam godina. Predstavljena djela su rezultat istraživanja papira kao medija, te on, a ne njegov sadržaj postaje centar naše pažnje. Papir je tretiran na originalne načine koji daju iznenađujuće rezultate, on je bojen, sušen, oblikovan, kvašen, presavijan, pleten poput vune, presovan, bušen, pa opet kvašen, ponovo oblikovan, razvučen i transformisan do neraspoznatljivosti. Ponekada kao da se u njemu mogu raspoznati svojstva platna ili metala, ali čak i kada nije siguran o čemu je riječ, posmatrač ostaje impresioniran nadahnutim preobražajima pred kojima stoji. Vođena riječima „Kada ti se život osmjehne, osmjehni se i ti njemu“ Radmila Jovandić Đapić stvorila je izložbu o kojoj će se zasigurno još dugo govoriti. radmila-4

Radmila Jovandić Đapić rođena je u Sarajevu 1946. godine, a diplomski (1971) i postdiplomski studij (1976) završila je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Do 1992. godine radila je kao vanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, nakon čega se preselila u Francusku gdje kao samostalni umjetnik istražuje i radi u raznim oblastima likovne i primijenjene umjetnosti.

Član je ULUBIH, počasni član ULUPUBIH i član La Maison des Artistes u Francuskoj. Dobitnica je velikog broja nagrada, među kojima  je i nekoliko nagrada Collegium artisticuma za crtež (1977), za bibliofilsko izdanje i za istraživački rad na dizajnuv (1982), za grafiku (2012, 1988), za grafički dizajn (1976), kao i nagrade za promociju primijenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine (1989). Godinama intenzivno izlaže samostalno i kolektivno u svijetu i BiH, a njena djela se nalaze u raznim kolekcijama: Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine (Sarajevo), Muzej grada Sarajeva (Sarajevo), Kabinet grafike (Akademija nauka i umjetnosti, Zagreb), Muzej primenjene umetnosti (Beograd), Kolekcija umjetničke kolonije Kleinsassen, (Kleinsassen, Fulda, Njemačka), Gradska vijecnica Panazol, Artothèque-l'ATCRL de Limoges (Francuska), Gradska biblioteka Limoges (Francuska), Kolekcija grafika “Petit Format” (Chamalières, Francuska), Kolekcija Carla-Bayle (Francuska),  Cartonnerie-Papeterie Lacaux Freres (Limoges, Francuska), Centre Impression (Limoges, Francuska), te u brojnim privatnim kolekcijama.

radmila-5

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »