Izložba Andreja Đerkovića u Ženevi

U galerijskom prostoru kultnog kina Cinélux u Ženevi (Švicarska), biti će izložena fotografska postavka sarajevskog umjetnika AndrejaĐerkovića pod nazivom OSTALI/OSTALI.

Istovremeno sa otvorenjem postavke, u kinu Cinélux biti će upriličena specijalna projekcija filma Scream for me Sarajevo reditelja Tarika Hodžića, dan prije ženevskog koncerta britanske rok grupe Iron Maiden.

“Scream for me Sarajevo” je dokumentarni film o opsadi Sarajeva, koji se bazira na koncertu Bruce Dickinsona, pjevača legendarne britanske heavy metal grupe Iron Maiden, u ratnom Sarajevu 1994. godine. Film kroz direktnu naraciju aktera ovog događaja, pored ratnih strahota i užasa, priča o opsadi Sarajeva i nevjerovatnom duhu građana, te nadi koju je taj koncert donio.

Kino Cinélux, jedno je od najstarijih kina u Ženevi i otvoreno je 1945.godine, te je prošle godine, u sklopu projekta revitalizacije značajnih kulturnih institucija, interijer i vanjski izgled u potpunosti obnovljen.

OSTALI/OSTALI je serija fotografskih portreta građana Sarajeva i osobnih prijatelja autora, koji se ne uklapaju u anomaliju nacionalnih klasifikacija u bosanskohercegovačkom suvremenom društvu. Duplikacijom u imenu ove fotografske serije, nestvarnog i krajnje nedefiniranog dejtonskog izraza OSTALI sa mitskom dilemom sarajevske čaršije tko je ostao/tko nije tokom opsade grada, dolazi se do jedne sasvim drukčije klasifikacije, koja je iznad svih mogućih klasifikacija, a to je ona ljudska.

Ovdje se radi o ljudima koji su tokom opsade OSTALI u svojim domovima, u svom gradu (neovisno da li su rođeni u istom), u svojoj dosljednosti kao habitatu njihove osobne postojanosti. Ta postojanost i obstojnost, se nastavlja i u poratnom i nakaradnom Dejtonskom ustavno-institucionalnom sustavu ove zemlje, u koji se također, portretisani gordo ne uklapaju, jer ova današnja neprirodna i plemenska podjela jedne i jedine vlastite nacije, ne odgovara njihovom kulturalnom shvatanju društva koje ih okružuje, te su svjesno, svojim karakterom i osobenošću, OSTALI van njega.

Kustosica ove postavke je Melissa Collet.

Andrej Ðerković
OSTALI / OSTALI
Scream for me Sarajevo (Tarik Hodžić)

Cinélux. Genève, Švicarska

25. juni 2018

Andrej Ðerković rođen 1971.godine u Sarajevu. Završio Školu Primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. Samostalno izlagao u Palestini, Sjevernoj Irskoj, Crnoj Gori, Kanadi, Švicarskoj, Danskoj, Italiji, Španjolskoj, Grčkoj, Nizozemskoj, Srbiji, Francuskoj, Gruziji, Hrvatskoj, Engleskoj, Makedoniji, San Marinu, Turskoj, Sloveniji, Belgiji, Njemačkoj, Portugalu, Bosni i Hercegovini, Libanonu, Albaniji, Kneževini Lihtenštajn, Švedskoj, Meksiku, Urugvaju, Vatikanu, na Kubi i Novom Zelandu.

Uradio je fotografske portrete Jeff Koons, Marina Abramović, Michelangelo Pistoletto, Emmanuelle Beart, David Byrne, Jean-Luc Godard, Isabelle Huppert, Bono Vox, Sinéad O'Connor, Braco Dimitrijević, Catherine Deneuve, Jean-Hugues Anglade, Enki Bilal, Alfonso Cuarón, Rachid Taha, Agnes b., Sebastião Salgado, Yann Arthus-Bertrand, Christine and the Queens, Vincent Perez, Richard Galliano,Michel Hazanavicius, Aslı Erdoğan, Costa-Gavras i drugi.

Jedan je od osnivača Kolekcije ARS AEVI Muzeja Suvremene umjetnosti Sarajevo. Član Međunarodne Federacije Fotografske umjetnosti (FIAP). Član Federazione Italiana Associazioni Fotografiche (FIAF). Član Švicarske Asocijacije Fotografske umjetnosti (PHOTO SUISSE). Član Belfast Exposed Photography Community Group. Dugogodišnji je član Udruženja Likovnih umjetnika Primijenjene umjetnosti (ULUPUBIH).

Živi u Ženevi i Sarajevu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »