ISTORIJSKI MUZIČKI DOGAĐAJ NA JAZZ FESTU

Publika 20. Jazz Festa Sarajevo 2016 imat će priliku 4. novembra u Bosanskom kulturnom centru prisustvovati evropskim premijerama programa The Bagatelles Johna Zorna, najambicioznijeg projekta organiziranog u istoriji festivala.

Ovaj kultni američki kompozitor, saksofonista, multiinstrumentalista, producent i dirigent po prvi put će se predstaviti u Sarajevu i to na četverosatnom koncertnom maratonu pod nazivom John Zorn’s Bagatelles Marathon Sarajevo na kojem će sudjelovati 12 ansambala koje će u različitim formacijama činiti 25 muzičara njujorške downtown scene, jednog od najznačajnijih toponima kada je improvizirana muzika u pitanju.

Koncert će biti izveden u dva bloka po 6 bendova, prvi blok počinje u 19.00, a drugi nakon polusatne pauze u 21.30. Svaki od ansambala izvest će program u trajanju od 15-20 minuta, a repertoar će činiti kompozicije koje je Zorn napisao od marta do maja 2015. godine. Svjetsku premijeru kompozicije programa The Bagatelles su imale svake nedjelje od jula 2015. do marta 2016. u njujorškom klubu The Stone. Program je izveden i u Kanadi, a evropsku premijeru imat će na Jazz Festu u Sarajevu dok će publika, naprimjer Pariza ovaj program gledati tek naredne godine u Pariškoj filharmoniji.

Osim kao kompozitor, na sarajevskom maratonu Zorn će se predstaviti i kao saksofonista, lider znamenitog kvarteta Masada koji će otvoriti maraton i imati svjetsku premijernu izvedbu bagatela u Sarajevu te kao dirigent ansambla Asmodeus sa Marcom Ribotom, Trevorom Dunnom i Kennyjem Grohowskim koji će zaključiti ovaj poseban program organiziran povodom 20. godišnjice Jazz Festa.

Pored dva spomenuta ansambla, publika će imati priliku poslušati virtuozni Brian Marsella Trio, gitarski duet Juliana Lagea i Gyana Rileyja, uzbudljivi Nova Quartet, recital Sylvie Courvoisier i Marka Feldmana, mlade lavove – Trigger, solo Craiga Taborna, izuzetni John Medeski Trio, čelistički duet Erika Friedlandera i Jaya Campbella, senzacionalni Uri Caine Trio i kraljicu njujorške elektronske scene Ikue Mori.

Ulaznice za sarajevski maraton mogu se kupiti ili rezervirati po pretprodajnoj cijeni na zvaničnoj stranici festivala www.jazzfest.ba. Prodaja ulaznica počet će 24. oktobra u box officeu u Bosanskom kulturnom centru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »