Internacionalna premijera dokumentarnog filma “Saraj'vo“ održana u Prištini

Nakon premijernog prikazivanja u Bosni i Hercegovini, u okviru programa Modul Memorije 2017, dokumentarni film “Saraj'vo“, nastao u koprodukciji produkcijske kuće Pro.ba i Panglas, a u režiji Mustafe Mustafića, u ponedjeljak 17. jula imao je svoju internacionalnu premijeru na 9. Internacionalnom teatarskom festivalu – Pri Fest u Prištini.

“Saraj’vo“ je film koji priča sve do sada neispričane priče. Slika svakodnevne gradske rituale i iz novootkrivenih uglova pokazuje obične i neobične sarajevske dane i sve njegove stanovnike. Ovaj estetski doveden do savršenstva filmski esej, zapravo je autorski omaž gradu i svjedočanstvo fragmenata vremena, ali ujedno i lična i potpuno intimna vizija grada jednog Sarajlije.

Pred kosovskom publikom, o samom procesu nastanka filma, govorili su reditelj filma Mustafa Mustafić i jedan od kamermana u filmu Almir Đikoli, te direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Nihad Kreševljaković.

Veoma mi je drago da je film dobro primljen i da dobro komunicira sa ljudima koji nisu iz Sarajeva. Publika u Prištini je identično reagovala kao i u Sarajevu, identificirajući se sa tim gradom kao jednom divnom idejom“, rekao je Mustafić nakon projekcije filma.

Kreševljaković je u ime programa “Modul memorije“ govorio o filmu u kontekstu važnosti očuvanja sjećanja te naglasio važnost regionalne saradnje među umjetnicima. Podsjetio je na činjenicu da je apsolutno nedopustivo da Bosna i Hercegovina i države regiona nakon iskustva kroz koje su prošle i dalje podržavaju diskriminatorski odnos prema građanima i građankama Kosova uskraćujući im slobodu kretanja. “Sloboda kretanja, a posebno umjetnička saradnja među ljudima, ne smije biti pitanje politike već osnovnih ljudskih prava“, naglasio je Kreševljaković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »