Grayson Perry izložba: Radionice za djecu

Počevši od 20. jula u prostorijama Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, u sklopu izložbe “Taština malih razlika” Graysona Perrya svakog četvrtka bit će organizovane radionice za najmlađe ljubitelje umjetnosti.

Radionice će podrazumijevati obilazak izložbe, interaktivnu vođenu diskusiju o eksponatima sa osvrtom na način izrade i uzore iz historije umjetnosti koji su inspirisali umjetnika. značenje prikaza i subjektivne interpretacije i kreativno – manualni rad. Svrha radionica je da kod polaznika razviju dječju radoznalost, verbalnu kreativnost, te kritičko razmišljanje. Sadržaj radionica je zasnovan na obrazovnom paketu koji je British Council razvio specijalno za ovu izložbu. Radionice su namijenjene djeci uzrasta od 7 do 14 godina, a vodiće ih magistrica historije umjetnosti Aida Šarac.

Ukoliko želite da Vaše dijete svoj raspust provede kreativno u muzejskom prostoru, možete ga prijaviti pozivanjem Galerije na 033/ 266-550 i 033/ 266-551 ili na web stranici www.ugbih.ba

 


Aida Šarac je magistrica historije umjetnosti nastavničkog smjera i Književnosti naroda BiH na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. U Galeriji, gdje kreira i sprovodi programe za rad sa djecom, aktivna je već pet godina. Do sada je radila na prilagođavanju postavljenih izložbi određenom uzrastu, vođenim obilascima stalne postavke i ostalih izložbi i kao organizator i realizator edukativno – kreativnih radionica za djecu.

Od dosadašnjeg rada sa djecom u Galeriji, Aida najradije izdvaja suradnju sa Kid's festivalom već drugu godinu za redom, kada u danima trajanja Festivala izložbe posjete stotine djece školskog uzrasta iz cijele BiH i prilikom tog obilaska vode diskusiju o djelima sa stručnim osobljem Galerije. Važno je spomenuti i Aidine godišnje tematske edukativno – likovne radionice povodom Međunarodne Noći muzeja te rad sa Centrom za slijepu i slabovidnu djecu.

 

 Izložba „Taština malih razlika“ se održava u  Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine  od 12. jula do 25. avgusta. Nakon Sarajeva, publika u Banja Luci će imati priliku da posjeti izložbu od 7. septembra do 20. oktobra.

Nakon velikog uspjeha „Nove religije“ Damien Hirsta, British Council sa ovom izložbom nastavlja saradnju sa muzejima u regiji kako bi predstavio najbolje od britanske savremene umjetnosti i kroz rad na pripremi i realizaciji projekta unaprijedio muzejske prakse i pospiješio razmjenu iskustava stručnjaka iz naše države i Velike Britanije.

 Izložba „Taština malih razlika“ se sastoji od šest monumentalnih tapiserija koje istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama. Inspirisane ciklusom slika „Život razvratnika“ Williama Hogartha, engleskog slikara iz 18. vijeka, tapiserije prate život izmišljenog lika Tima Rakewella – od ranog djetinjstva, preko tinejdžerskih godina, pa sve do njegove smrti u automobilskoj nesreći. Tapiserije su bogate sadržajem, detaljima i bojama i prikazuju mnoge ekscentričnosti i jedinstvenosti koje se vezuju za život u Velikoj Britaniji – od dizajna enterijera do britanske kuhinje, političkih protesta i tračeva o životima poznatih ličnosti. Kompozicija svake od tapiserija donekle podsjeća na djela rane renesanse i podstiče na umjetničko, ali i socio-političko istraživanje.

Grayson Perry je jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umjetnika svoje generacije, prepoznatljiv po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama, kao i po nekonvencionalnom rodnom identitetu i ekscentričnom, ženskom alter egu Claire. Dobitnik je prestižne Turner nagrade za 2003. godinu. Koristi iskustva narodne umjetnosti i tradicionalnih zanata u realizaciji izrazito dekorativnih radova intimističke sadržine, narušavajući često elitističke podjele unutar akademske umjetničke scene i čineći je otvorenijom za eksperimente.

 „Taština malih razlika“ se sastoji od šest tapiserija velikog formata, osam printova djela Williama Hogartha, 20 faksimila i tri dokumentarna filma nastala tokom Perryevog putovanja kroz Britaniju u pripremnoj fazi projekta. Izložba je u zajedničkom vlasništvu kolekcije British Council-a i kolekcije Arts Council-a kojom upravlja londonski Southbank centar. Ona je poklon umjetnika i galerije “Viktorija Miro”, a realizovana je uz podršku britanske televizije Channel 4, organizacije Art Fund i fondacije „Sfumato“ i kompanije AlixPartners.

 

Više o izložbi možete pronaći na: www.britishcouncil.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »