Heather Derr-Smith, američka književnica i aktivistica u Zvonu

Večeras u 21 sat u Zvonu će se održati književno veče na kojoj će učestvovati sarajevski pisci Amila Kahrović Posavljak i Goran Simić sa specijalnom gošćom iz Amerike, pjesnikinjom i aktivistkinjom za ljudska prava Heather Derr-Smith. Autor i autorice će čitati svoja djela. Nakon čitanja, gosti i publika će biti u prilici da razgovaraju s njima.

Heather Derr-Smith je autorica kultnih zbirki poezije The Bride Minaret, Tongue Screw i Thurst za koju je dobila prestižnu nagradu Lexi Rudintsky Editor's Choice Award 2017. godine. U američkoj je javnosti prepoznatljiva po izuzetno hrabrom poetskom i političkom angažmanu.

Goran Simić jedan je od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika, dobitnik nagrade Freedom to Write PEN-a. Njegov bogati književni opus, koji je i međunarodno prepoznat, sadrži neke od najvažnijih zbirki poezije objavljenih u BiH. Među brojnim nagradama koje je dobio je i ona za knjigu Svitanje u očima Snješka bijelića koja je proglašena najboljom knjigom u Kanadi 2012. godine.

Amila Kahrović Posavljak dobitnica je nagrade Mak Dizdar za zbirku poezije Koščice. Njen roman prvijenac Smrtova djeca – ocijenjen kao roman o užasu poslijeratne BiH napisan na način na koji niko u poslijeratnoj književnosti nije pisao – je objavljen u vrijeme ovogodišnjeg Bookstana u izdanju Buybooka. Posvećena je isključivo književnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »