Grand Prix Colegium artisticum 2018 i nagrade

Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine na ovogodišnjoj izložbi predstavlja 63 rada 35 članica i članova, koji su nastali u proteklom dvogodišnjem periodu. ­Prijavljeni su radovi sekcija grafičkog dizajna, fotografije, produkt dizajna, modnog dizajna i unikatnog oblikovanja. Radove za izložbu selektovao je Umjetnički savjet, a žirirala je mr. Amra Zulfikarpašić, zaslužna članica ULUPUBIH-a.

Radove za izložbu je selektovao Umjetnički savjet: Amila Smajović, Aleksandra Nina Knežević, Sanja Džeba, Imrana Kapetanović i Osman Arslanagić.
Izložbu je ove godine organizovala Asocijacija arhitekata, a koordinatorka izložbe i postavke ULUPUBIH-a je generalna sekretarka Mila Melank.

GRAND PRIX  za keramiku

Drago Handanović

Važno mjesto na ovoj izložbi zauzela je keramoskulptura, lirska figuracija akta u tehnici koja traži od umjetnika posebno znanje i iskustvo. Oblikovanje, sušenje, pečenje u keramičkoj peći, farbanje i glaziranje, patiniranje, predhodili su realizaciji ovih radova intimističke sadržine. Ovom nagradom želim narušiti elitističke podjele unutar akademske umjetničke zajednice i učiniti je otvorenijom za eksperimente.

Keramika je već odavno utrla svoj put na našoj likovnoj sceni preko malog broja entu-zijasta koji svoju vijernost godinama dokazuju u ovom prostoru i izvan njega. Drago Handanović je jedan od njih koji je poslijednjih godina u kontinuitetu nudio kvalitet i svježinu kreacije na izložbama.

Nagrada za Vizuelni identitet hotela Grad

Amna Mahić Bajrović

Nagrada za oblikovanje knjige “No trace promis the path”

Bojan Stojčić

NAGRADA ZA MODNI DIZAJN

Ljiljana Majkić

Nagrada za industrijski dizajn – Stolica sa rukonaslonom “Elle”

Nataša Perković

Nagrada za unikatno oblikovanje – Saksije od unutrašnje gume

Sanja Džeba

Kompletna obrazloženja nagrada ULUPUBIH sa slikama nagrađenih radova možete skinuti na linku:
U konkurenciji arhitekata, nagrade pogledajte na linku:
Obrazloženja možete naći na njihovoj Facebook stranici, a nagrade ULUBIH su:

– Samir Sućeska (skulptura)
– Ibrahim Novalić (slikarstvo)
– Elma Alić (novi mediji)
– Renata Papišta (crtež)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »