Gledajte online film “Čuvar brata svoga”, dobitnika Nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije

Dobitnik nagrade publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award, je film “Čuvar brata svoga” Ferita Karahana iz Turske. Najbolji film izabran je zbrajanjem glasova publike Sarajevo Film Festivala, Zagreb Film Festivala, Festivala autorskog filma i Filmskog festivala Herceg Novi, kao i publike koja je ovaj film imala priliku gledati online, na VoD platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba

Cilj nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award, je promocija i veća vidljivost evropskog filma, a nagrada će omogućiti filmu i da bude prikazan u kinima na području bivše Jugoslavije. 

Pobjednički film “Čuvar brata svoga” imate priliku gledati od 17. do 20. decembra OVDJE. Film je dostupan gledateljima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji. 

Film “Čuvar brata svoga” (Turska, 2021, 85 min.), opisan kao spoj Olivera Twista i Smrti gospodina Lazarescua, na Berlinaleu je osvojio nagradu FIPRESCI. Film prati Yusufa i njegovog najboljeg prijatelja Memu, koji pohađaju školu za kurdske dječake internatskog tipa, smještenu na osami u planinama istočne Anadolije. Kada Memo oboli od misteriozne bolesti, da bi pomogao svom prijatelju, Yusuf je prisiljen da se suoči s birokratskim preprekama koje pred njega postavlja represivna školska uprava. Dok odgovorne odrasle osobe shvate ozbiljnost Memine zdravstvene situacije i pokušaju ga prebaciti u bolnicu, iznenadne guste snježne padavine zatrpavaju školu. Bez izlaza i očajni da prizovu pomoć, dok vrijeme neumitno prolazi i prijeti da istekne, nastavnici i učenici počinju igrati igru prebacivanja krivice u kojoj na površinu izbijaju stare zamjerke i dobro čuvane tajne.

Autor vizualnog rješenja Nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award, je Srđan Stefanović (1985.), akademski kipar i slikar.

Mrežu festivala Jadranske regije podržao je potprogram MEDIA Programa Kreativne Evrope.

***
Mreža festivala Jadranske regije

U Mrežu festivala Jadranske regije, na inicijativu Sarajevo Film Festivala, okupila su se četiri vodeća filmska festivala iz četiri zemlje, istog govornog područja, u zajedničkom programu: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora). Prvi zajednički program održan je online u aprilu ove godine, a zatim i na svakom od festivala uključenih u projekat.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »