Fotodokumentarna izložba o mentalnom zdravlju

„Čovjek je čovjek“ naziv je fotodokumentarne izložbe o mentalnom zdravlju sa potpisom Armina Smailovića koja će biti postavljena u periodu od 20. do 24. novembra 2019. godine, u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Izložba prikazuje isječke iz života ljudi sa mentalnim poremećajima i šalje poruku da je oporavak moguć ako postoji adekvatna podrška. Izložba je dio kampanje koja u fokus stavlja značaj mentalnog zdravlja i činjenicu da su osobe koje imaju iskustvo mentalnih poremećaja naši susjedi, kolege, saradnici i prijatelji.

Interaktivni dio izložbe, kada će posjetitelji imati priliku da razgovaraju sa osobama čiji su isječci iz života predstavljeni na 74 izložene fotografije i čuju njihove životne priče, održaće se 21. novembra u 18:00 sati u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine. Izjave za medije predviđene su u 17:45 sati.

30 korisnika i korisnica usluga mentalnog zdravlja iz Bosne i Hercegovine postavlja izložbu zajedno sa fotografom koji je inspiraciju dobio u druženju sa osobljem centara za mentalno zdravlje i članova i članica udruženja za podršku osobama s mentalnim poteškoćama. Među njima su Saša Tošić iz udruženja „Melem“ Baraći, Svjetlana Opačić iz udruženja „Zajedno“ Banja Luka, Haris Džananović iz Udruženja za uzajamnu podršku i pomoć „Dodir“ Sarajevo, Edin Hodžić i Ivan Križanac iz Udruženja građana za podršku osobama u duševnoj nevolji „Most“ Vitez i mnogi drugi.

Iskažite svoju podršku u smanjenju stigme prema problemima mentalnog zdravlja i prenesite životne priče osoba sa mentalnim poremećajima. Termini za intervjue su dostupni 20. i 21. novembra.

Nakon postavke u Historijskom muzeju BiH, izložba će biti dostupna za javnost na online platformama Asocijacije XY (FB stranica AsocijacijaXY i web stranica www.asocijacijaxy.org), kao dio kampanje usmjerene za smanjenje diskriminacije prema osobama sa mentalnim poteškoćama i njihovim porodicama u BiH.

Izložba je organizovana u okviru Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini, a pokrovitelj je Ambasada Švicarske u BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »