Etnološka izložba “U ogledalu”

Tematska etnološka izložba pod nazivom “U ogledalu”, autorice Mr. sci. Lebibe Džeko, biće otvorena za javnost u srijedu, 05.12.2018.god. u 14 sati. Planirano je da izložba bude otvorena za javnost do 01.06.2019.god.

Na izložbi su predstavljeni predmeti iz više kolekcija Odjeljenja za etnologiju i to kolekcije gradskog pokućstva, kolekcije ličnih predmeta, kolekcije narodnih nošnji te kolekcije pomagala za preradu tekstila.

Prva ogledala od stakla najvjerovatnije su izrađivali Rimljani. Na naše prostore ogledala su došla upravo  njihovim posredstvom i za razliku od njihove upotrebe u prethodnim epohama, gdje je ogledalo imalo sakralnu funkciju, Rimljani su ga koristili kao predmet za svakodnevnu upotrebu, posebno kao dio ženskog pribora za uljepšavanje. Ogledala, posebno ona velika, zidna su se u kasnijim periodima uvozila preko dubrovačkih trgovaca, jer je većina bila izrađena u Italiji i to u Veneciji (Venezia) ili Đenovi (Genova), dok su se mala, ručna ogledala često uvozila iz Carigrada i okviri su im bili bogato ukrašeni zlatovezom ili sedefom. Od kraja devetnaestog stoljeća uvoze se ogledala za koja se ramovi izrađuju i u našim zanatskim radionicama.

Ogledala su se koristila neprestano do današnjeg vremena, a radi specifičnih svojstava koja imaju, ogledala su našla svoje mjesto u običajima, narodnim vjerovanjima, praznovjerjima i naravno u svakodnevnom životu ljudi.

Sve do sredine dvadesetog stoljeća ogledalo je predstavljalo luksuzni predmet koji nije bio dostupan svima. Radi skupocjenosti samog stakla i okviri ogledala su izrađivani od skupocjenih materijala kao što su srebro i sedef i to posebnim, zahtjevnim, zanatskim tehnikama poput filigrana, inkrustracije, zlatoveza i duboreza u drvetu.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »