Emitovanje predstave AY, CARMELA

U subotu 16. maja putem YouTube kanala Sarajevskog ratnog teatra sa početkom u 22h emitovat će se predstava Jose Sinisterrae„Ay, Carmela” u režiji Roberta Raponje. Link za gledanje predstave biće dostupan do ponoći 16. maja.

 U predstavi igraju Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić.  „Ay, Carmela” je nastala u produkciji   Sarajevskog  Ratnog Teatra SARTR-a 1999. godine, te za dvadeset i jednu godinu, koliko se igra, po scenama Bosne i Hercegovine, regije i Evrope, ona predstavlja jednu od najizvođenijih i najdugovječnijih predstava ovog, a i uopšte bosanskohercegovačkog teatra.

 „Ay, Carmela“  je hronika sjećanja na španski građanski rat i poklon umjetničkoj časti i dostojanstvu, humanizmu i moralnim kvalitetima kolektivne antifašističke svijesti. To je drama koja govori o kompleksnoj poziciji umjetnika i malog čovjeka u režimu koji oduzima slobodu  u ratnim vremenima.

 Dramaturgiju predstave potpisuje Dubravka Zrnčić Kulenović, scenografiju Samra Mujezinović, kostimografiju Vanja Popović, muziku Davor Rocco, a koreografiju Antun Marinić.

 „Ay, Carmela” je u prošloj godini obilježila dvadeset godina igranja, imala više gostovanja po Bosni i Hercegovini i regionu, osvojila neke značajne nagrade i prošlog maja povodom obilježavanja Dana pobjede nad Fašizmom, odigrana je na prostoru Spomen – parka Vraca – prostoru koji simbolizira otpor i borbu građana Sarajeva protiv fašizma

 Ovog puta , silom prilika – „Ay, Carmela” u online izdanju, s nadom da se uskoro ponovo vidimo U SARTR-u!

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »