Eko HUB Blagaj/Omladinski klub Novi Val obilježava Međunarodni dan zaštite močvara i močvarnih staništa

Ove godine obilježava se 51 godina od potpisivanja Ramsarske konvencije na kojoj je 2.2.1971. godine u iranskom gradu Ramsaru proglašen Međunarodni dan zaštite močvara i močvarnih staništa. Konvencija o močvarama međuvladin je ugovor koji pruža međunarodnu suradnju za očuvanje i mudro korištenje močvara i njihovih resursa, a do danas je potpisana od strane 171 zemlja svijeta te je 2414 močvara istaknuto kao močvarna područja od međunarodne važnosti.
Eko HUB Blagaj/Omladinski klub Novi Val želi da skrene pažnju na očuvanje, zaštitu kao i važnost močvara i močvarnih staništa na planeti Zemlji.

Lonjsko polje, 230912. Park prirode Lonjsko polje najvece je zasticeno mocvarno podrucje ne samo u Republici Hrvatskoj, vec i u cijelom Dunavskom porjecju. Smjesteno je u sredisnjem dijelu Hrvatske, omedjeno padinama Moslavacke gore i autocestom Zagreb-Slavonski Brod sa sjeverne, a rijekom Savom s juzne strane. Lonjsko polje ubraja se medju najugrozenije mocvarne dijelove u svijetu. Na fotografiji: mocvara u selu Muzilovcica. Foto: Marko Todorov / CROPIX


Močvare i močvarna staništa su značajne za ljudski opstanak. One su među najproduktivnijim svjetskim okruženjima, kolijevke su biološkog biodiverziteta, osiguravaju vodu i produktivnost biljnog i životinjskog svijeta za koje je i vezan njihov opstanak na ovim staništima. Neophodne su za razne dobrobiti ekosistema koje pružaju čovječanstvu, počevši od hrane, građevinskog materijala, biodiverziteta biljnog i životinjskog svijeta, do kontrole poplava, obnavljanja podzemnih voda i ublažavanja klimatskih promjena. Ipak, istraživanja pokazuju da područja i kvaliteta močvara i dalje opadaju u većini regija svijeta. Upravljanje močvarama globalni je izazov i zbog toga obilježavanjem ovog Dana pozivamo sve ljude i organizacije na akciju i razmišljanje kako bi se spriječilo njihovo daljnje uništavanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »