eBios.ba – Inovacije u prodaji voća i povrća

Zadruga Bios iz Visokog je upravo lansirala web platformu eBios.ba, kako bi uspostavila redovne isporuke svježeg voća i povrća, te kvalitetnih džemova i sokova, za tržište Sarajeva. Pokrivene su općine Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža.
Direktorica Elvira Kadrić kaže da se na ovom projektu radilo zadnjih nekoliko mjeseci, te da je situacija sa korona virusom (COVID-19) ubrzala aktivnosti kako bi se građanima olakšala nabavka svježeg voća i povrća u ovom periodu. “Prilagodili smo se situaciji te su naša vozila dodatno dezinfikovana, a osoblje koje radi dostavu koristi adekvatnu zaštitnu opremu, te masku i rukavice. Isporuka se vrši u više termina, po dogovoru sa kupcima.”
Podršku ovoj inovaciji pružili su iz Sweden/USAID FARMA II projekta, čiji su se uposlenici među prvim uvjerili u kvalitet usluge i proizvoda. Velibor Trifković, rukovodilac sektora voća i povrća na FARMA II projektu naglašava kako je trenutno kompletan lanac distribucije u velikim izazovima, te smatra da će kućna dostava svježih namirnica pomoći u prevladavanju situacije, pogotovo kada su u pitanju starija lica kojima je kretanje ograničeno. “Ova godina
će biti jako izazovna za sektor voća i povrća, kako za prodaju, tako i za izvoz. Dobro je da imamo rješenja koja će odgovoriti na trenutne okolnosti i olakšati snabdijevanje kupaca, ali je i jako bitno da vrijednim proizvođačima olakšamo put do tržišta, što je primjer sa ovom platformom.”

Iz zadruge ističu i to da platforma omogućava sigurno online plaćanje karticom, što znači da kupci mogu poručiti korpu proizvoda i ona će biti dostavljena na navedenu adresu – na primjer starijim članovima porodice, koji samo trebaju preuzeti pošiljku. Direktorica Kadrić dodaje: “Veliku pažnju poklanjamo kvalitetu naših proizvoda i radimo na širenju ponude, a cilj nam je da ovaj kanal distribucije uhodamo i da olakšamo našim kooperantima plasman
njihovih proizvoda. Dostava je besplatna do vrata kupca, uz minimalnu vrijednost narudžbe od 15KM. Trenutno radimo i na razvoju android aplikacije.”
Zadruga Bios iz Visokog poznata je na našem tržištu po proizvodnji plastenika, kao i po velikom broju kooperanata koji se bave plasteničkom proizvodnjom. Jedan je od lidera u sektoru voća i povrća jer angažuje preko 1.000 kooperanata, a poznata je i po tome što 50% njenih kooperanata čine žene.
Više informacija zainteresovani mogu pronaći na stranici ebios.ba, te na istoimenoj Facebook stranici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »