Dvije izložbe, radionice i vođenja u Umjetničkoj galeriji BiH

Od prošle sedmice, publika u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine može pogledati dvije nove izložbe i stalnu postavku.  Zahvaljujući saradnji s Ambasadom Japana u BiH postavljena je izložba savremene japanske umjetnosti pod nazivom „Zimski vrt: Istraživanje imaginacije iza pokreta micropop u savremenoj japanskoj umjetnosti“, a djela iz kolekcije Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine predstavljena su tematskom izložbom “Godišnja doba”.

Izložba “Godišnja doba” tematski prati pejzažno slikarstvo kroz djela bosanskohercegovačke moderne umjetnosti. Na izložbi su predstavljena djela Baltazara Baumgartla, Adele Ber Vukić, Lazara Drljače, Vojislava Hadžidamjanovića, Gabrijela Jurkića, Hakije Kulenovića, Vlade Marjanovića, Đoke Mazalića, Karla Mijića, Ismeta Mujezinovića, Daniela Ozme, Romana Petrovića, Behaudina Selmanovića, Petra Šaina, Vilka Šeferova, Rizaha Štetića, Todora Švrakića i Petra Tiješića iz kolekcije Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. Kroz 33 djela domaćih umjetnika mogu se pratiti utjecaji različitih evropskih akademija s početka dvadesetog stoljeća, te stvaralaštvo bosanskohercegovačkih umjetnika kroz različite faze njihovog djelovanja.

Osim samih izložbi planirano je i održavanje održavanje radionica za djecu, predavanja i vođenja kroz izložbu “Zimski vrt”. U subotu, 13. januara, o izložbi “Zimski vrt” i savremenim umjetničkim tendencijama u Japanu govorila je Taida Jašarević. Sljedeće vođenje i predavanje biće održano u 20. januara, a posjetioci će imati priliku razgovarati s Muhamedom Kafedžićem o ulozi umjetnosti u svakodnevnom životu u Japanu i razlozima koji su doveli do ovako duboke povezanosti između estetskog i funkcionalnog. Govorit će i o profesionalnom, ali i ličnom, intimnom doživljaju položaja umjetnosti u japanskoj kulturi i Japanu te o jednom kratkom, ali ispunjenom životu između Galerije Mori (Mori Art Museum, Roppongi, Tokyo) i Ghibli Muzeja (Ghibli Museum, Mitaka, Tokyo).

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »