Dječiji program u znaku četiri predstave i dvije edukativne radionice

Igranjem predstave “Pustolovine Boleta kometa“ autora Marka Dukića i Gradskog pozorišta Jazavac iz Banja Luke, večeras će se u 19 sati zvanično otvoriti program za djecu 56. Internacionalnog teatarskog festivala MESS. Program Malog MESS-a, što je od ove godine i zvanični naziv dječijeg programa Festivala MESS, sačinjavat će četiri predstave i dvije edukativne radionice iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Austrije čime će se nastaviti tradicija razvijanje teatarske estetike kod najmlađih.

Animirana bajka za djecu, mlade i odrasle, “Pustolovine Boleta Komete“, govori o dječaku Boletu Kometi koji je u potrazi za svojim nestalim ocem, otetim od strane Sum Suma, bića iz svemira. Bole Kometa na svom putu, rješavajući razne zagonetke i prepreke, proživljava nevjerovatne situacije: put u pustinju i kroz morsku oluju, silazak na dno mora i duboko u zemlju, te putovanje kroz svemirske crvotočine do drugih planeta.

 

Nakon otvaranja, dječiji program nastavit će u subotu 24. septembra vodeća plesna trupa u regionu, VRUM iz Varaždina, koja će igrati svoju predstavu “Baja buf“ namijenjenu bebama starosti do dvije godine. Nedjelja 25. septembar rezervisana je za komad Pozorišta mladih Sarajevo, “Tata lav i njegova sretna djeca“, mali scenski odgojni priručnik čije je najvažnije pravilo da se kroz igru najbolje uči, dok lutkarska predstava “Duga“ Umjetničke organizacije GLLUGL iz Varaždina, u ponedjeljak 26. septembra od 18 sati govori o kajanju, praštanju i želji za slobodom.

tata_lav_fotografija_dzenatdrekovic

Nastavljajući strategiju poticanja svih vrsta edukacija za mlade, Mali MESS će ove godine sadržavati i dvije radionice, “No Work & Just Play“ plesne skupine Vrum, i “Mladi/e kritičari/ke“ koju će predvoditi Till Frühwald i Asher O'Gorman. Cilj radionica je da mladoj publici kroz praktično iskustvo pruži osnovne informacije o pozorišnim predstavama i ponudi im neke nove načine interpretiranja predstava te sticanje novih iskustava te upoznavanje umjetničkih procesa.

Više informacija o Children MESS programu i ostatku programa Internacionalnog teatarskog festivala MESS dostupno su na www.mess.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »