CPCD: Panel diskusije i promocije izvještaja istraživanja “Uticaj COVID-19 na civilno društvo u BiH tokom 2020. godine”

Centar za promociju civilnog društva organizuje panel diskusije i promociju istraživanja pod nazivom “Uticaj COVID-19 na civilno društvo u BiH tokom 2020. godine” koji će se održati u Banja Luci, Sarajevu i Mostaru.

Osnovni cilj istraživanja je prikazati posljedice koje su organizacije civilnog društva (OCD) u BiH imale zbog smanjenja javnog finansiranja od strane svih nivoa vlasti te na osnovu zaključaka, informisati javnost i definisati preporuke u slučaju sličnih okolnosti u budućnosti, poput pandemije COVID-19.

Sama svrha istraživanja je adekvatno mapiranje stanja i odnosa vladinog sektora prema organizacijama civilnog društva, posebno u finansijskom smislu tokom 2020. godine, kako bi se utvrdili razlozi smanjenja iznosa namijenjenih OCD ili preusmjeravanje sredstava na druge oblasti i/ili sektore.

U poređenju sa zemljama okruženja, Bosna i Hercegovina, pa tako i Federacija BiH, Republika Srpska, Brčko distrikt, kantoni i jedinice lokalne samouprave su rijetki organi vlasti koji nemaju usvojeni regulatorni i strateški okvir koji reguliše pitanja javnog finansiranja organizacija civilnog društva.

Kada govorimo o javnom finansiranju, mislimo na sve faze javnog finansiranja koje podrazumijevaju planiranje, participaciju, procese implementacije (planiranje, dodjela sredstava, realizacija), izvještavanja, monitoringa i evaluacije korištenja javnih sredstava. U tom smislu, javno finansiranje u BiH ne podržava posebnu strategiju za razvoj civilnog društva i/ili Zakon o finansiranju organizacija civilnog društva. Drugim riječima, u BiH nisu razvijeni jasni i efikasni modeli javnog finansiranja, koji unaprijed utvrde i pažljivo definišu ciljeve i politike o tome što se finansiranjem želi postići.

Sa druge strane, bh. organi vlasti nemaju u potpunosti jasno definiran proces raspodjele, praćenja, izvještavanja i procjene sredstava koji bi bio prilagođen ciljevima finansiranja. Prema definisanim kriterijima i načelima dobrih praksi u Evropskoj uniji sa aspekta javnog finansiranja, možemo uočiti da sistem finansiranja u Bosni i Hercegovini nije nezavisan, djelomično je transparentan uz često nejednako postupanje prema OCD, ne postoji slobodna i fer konkurencija među OCD, nije osigurano načelo nepristrasnosti i proporcionalnosti, niti je osigurano izuzimanje preklapanja dodjele sredstava istoj organizaciji. U tom smislu, vrlo je važno usvojiti regulatorni okvir koji je razvijen u skladu sa strateškim pristupom i postojećim strategijama nekih specifičnih područja poput zdravstva, socijalne zaštite, kulture ili okoliša, koje javna tijela nastoje podržati i dati im prioritet, kako u redovnim, tako i vanrednim okolnostima, kao što je pandemija COVID-19.

Panel diskusije i prezentacije će se održati prema dole navedenim terminima:

BANJA LUKA

Mjesto: Hotel IN Banja Luka

Datum i vrijeme: 15.03.2022. 11:00 – 13:00

SARAJEVO

Mjesto: Hotel Courtyard by Mariott Sarajevo

Datum i vrijeme:17.03.2022. 11:00 – 13:00 h

Panelisti: Prof. dr. Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka Sarajevo i dr. Jasmin Hasić, direktor Humanity in Action BiH

MOSTAR

Mjesto: City Hotel Mostar

Datum i vrijeme:18.03.2022. 12:00 – 14:00 h

Prezentacija istraživanja i moderacija na svim panel diskusijama : Melika Šahinović, projekt menadžerica CPCD-a.

„Uticaj COVID-19 na civilno društvo u BiH tokom 2020. godine“ je naziv istraživanja kojeg je Centar za promociju civilnog društva proveo u okviru istoimenog jednogodišnjeg projekta uz finansijsku podršku The Balkan Trust for Democracy i USAID.

Finalni izvještaj istraživanja možete preuzeti na linku: IZVJESTAJ ISTRAZIVANJA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »