Collegium artisticum: TAMARA ČAPELJ – promocija knjige poezije “GIOCONDIN SMIJEŠAK”

Galerija Collegium artisticum će u srijedu, 2. oktobra 2019. godine u 19.00 sati biti domaćin promocije treće knjige poezije bosanskohercegovačke pjesnikinje Tamare Čapelj, u izdanju UU Planet Poezija.

Ova knjiga nosi naslov Giocondin smiješak, a izborom obrađenih motiva i originalnošću nesumnjivo spada u vrhunska poetska ostvarenja.

Urednik i recenzent je čuveni zagrebački publicist, novinar, novinski urednik, kulturni radnik i višestruko nagrađivani pjesnik Marijan Grakalić, a drugi recenzent je nagrađivana slovenska pjesnikinja i kulturna radnica Jadranka Matić Zupančič iz Novog Mesta.

Do sada su pjesme iz ove zbirke uvrštene u nekoliko međunarodnih zbornika savremene lirike u Zagrebu, Beogradu, Baru i Poljskoj, te su čitane na književnim festivalima u Novom Sadu, Zagrebu i Svetom Ivanu Zelini.

Knjiga je u cijelosti prevedena na engleski jezik i uskoro će biti dostupna čitaocima širom svijeta.

Treću zbirku pjesama autorica je posvetila svojim najdražima, Uni, Harisu i Dini, te iskrenim prijateljima zaslužnim za svjetlo njenog života.

U prvom ciklusu Iza smiješka  autorica otvoreno i iskreno progovara o brojnim egzistencijalnim proživljavanjima u urbanom okolišu. Taj njen glas je ujedno i univerzalni ženski protest protiv surovosti, naročito prema nezaštićenima, djeci i starijima. Drugi pol poezije Tamare Čapelj predstavlja kritičan pogled na društvo i njegove anomalije.

Drugi ciklus Posvetnice čine pjesme o historijskim ličnostima od kojih je učila kako ostati svoj, ali i o dragim prijateljima, posebno umjetnicima. U tom dijelu su, pored ostalih, pjesme posvećene Katarini Kosači-Kotromanić, Lazaru Drljači, Admiralu Mahiću, Šefiku Daupoviću, Dini Poroviću, Goranu Vrhuncu, Salku Zuki, Fikretu Libovcu i Zlatanu Smajloviću. Ove poetske posvete su stihom izvajani duboki doživljaj drugog čovjeka i njegovih stremljenja.

Promotor knjige je mr. Dijana Beljan, Filozofski fakultet u Sarajevu, a stihove će govoriti Nejla Bihorac, Damir Glibić i Tamara Čapelj.

U muzičkom dijelu programa nastupit će profesor gitare Enes Ibričević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »