Collegium artisticum: MARKO FRANČEŠEVIĆ// Izložba skulptura

Galerija Collegium artisticum srdačno vas poziva na otvorenje izložbe skulptura MARKA FRANČEŠEVIĆA.

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 15. jula 2021. godine u 19:00 sati, istog dana u 13:00 sati biće upriličen razgovor s autorom i snimanje postavke, a naša cijenjena publika će izložbu moći pogledati do 3. avgusta 2021. godine (od ponedjeljka do petka, u terminu od 10:00 do 18:00 sati).

Marko Frančešević je rođen 18. januara 1992. godine. Srednju školu primijenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu, gdje je i magistrirao na Odsjeku za kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi profesora Mirsada Šehića 2016. godine.

Po završetku obrazovanja radio je u Federalnom zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti na Odsjeku kiparstvo te u Narodnom pozorištu Sarajevo na izradi scenografija.

Kroz svoje likovno djelovanje bavi se modernom skulpturom, koja je veoma bliska pojmu današnjeg američkog pop arta.

Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 2016. godine, te od tada redovno sudjeluje na svim godišnjim izložbama koje organizira ULUBiH.

Samostalno je izlagao tri puta: u Galeriji Zvono (2021.), u Historijskom muzeju BiH (2020.) i u Galeriji Brodac (2018.). Sudionik je brojnih kolonija i simpozijuma skulpture u BiH i regiji, mnogih grupnih izložbi, te je dobitnik prestižne nagrade “Roman Petrović“ za najbolje likovno ostvarenje u 2019. godini. Trenutno živi u Sarajevu gdje se aktivno bavi skulpturom.

Izložba u galeriji Collegium artisticum je njegova četvrta samostalna izložba, do sada najveća i najreprezentativnija, na kojoj će biti predstavljeno oko stotinu skulptura koje su nastale tokom posljednje četiri godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »