Collegium artisticum: Aleksandar Saša Bukvić – retrospektivna izložba

Galerija Collegium artisticum sa zadovoljstvom vas poziva na samostalnu retrospektivnu izložbu akademskog kipara i konceptualnog umjetnika Aleksandra Saše Bukvića.

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 14. novembra u 20:00 sati, a postavka će se moći pogledati do 5. decembra 2019. godine.

Na izložbi će biti predstavljen dio autorovog opusa koji je nastajao posljednjih četrdeset godina te neki od najznačajnijih radova likovne grupe Zvono. Postavka će uključivati skulpture, slike, instalacije, video radove, snimke performansa i remake performansa “Disciplina kičme“ kojim će biti i otvorena. Performans “Disciplina kičme“ izvorno je kreiran tokom godina autorovog života u Kanadi i spada sigurno u jedan od najznačajnijih radova u opusu Saše Bukvića, a pored ”žive” izvedbe u kojoj će učestvovati i umjetnik Stijepo Gavrić te Kulturalna asocijacija Ambrosia, moći će se pogledati i snimak originalne izvedbe, kao i snimci drugih autorovih performansa.  Pored sačuvanih radova nastalih do 1992. godine, na izložbi će biti prikazana fotodokumentacija radova koji nisu sačuvani kao i onih koji su nastali tokom autorovog boravka u Kanadi.

Posjetitelji/ce će imati priliku vidjeti skulpture Saše Bukvića koje su svojevremeno nastale na Internacionalnom simpoziju skulpture u terakoti Terra u Kikindi, potom radove koji su nastajali u saradnji sa drugim umjetnicima/ama kao što su “Više volim Halida nego Vorhola“ i “Moj šampionski tim“, uključujući i recentne slike iz ciklusa “Terapija“ i “Keceljići“ u kojima je poslastičarski milje dobio likovnu formu i koje svjedoče o kontinuiranoj zaigranosti autora koji je decenijama vješto spajao dva naizgled različita svijeta.

Izložba Aleksandra Saše Bukvića u Collegiumu artisticumu nije samo uvid u četiri decenije posvećenog likovnog stvaralaštva nego je i potvrda kontinuiteta, autorovog odnosa prema umjetnosti koji isključuje bilo kakve kompromise te nesvakidašnje dosljednosti. 

O autoru:

Aleksandar Saša Bukvić rođen je 1949. godine u Šapcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao na Odsjeku za vajarstvo.
Tokom studija 1979. godine u sarajevskom caffeu Zvono sa Slobodanom Dragašem i Jovicom Maričićem, studijskim kolegama, počeo je organizovati likovne i druge umjetničke programe, kako bi omogućio mladim ljudima da predstave vlastitu umjetnost. Tri godine kasnije, u aprilu 1982. godine sa Sejom Čizmićem, Biljanom Gavranović, Sadkom Hadžihasanovićem i Narcisom Kantardžićem, a kojima će se kasnije pridružiti Kemal Hadžić, osnovao je likovnu grupu Zvono čiji se rad smatra pionirskim na planu konceptualne umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Danas jedina nagrada koja se dodjeljuje mladim umjetnicima/ama u Bosni i Hercegovini a čiji je pokretač za BiH Centar savremene umjetnosti (SCCA) nosi naziv Zvono i u zemljama u kojima se dodjeljuje ime dobija po pojedincima ili umjetničkim grupama koji su u vlastitim sredinama pravili pomake na umjetničkoj sceni. Umjetnički iskorak grupe Zvono podrazumijevao je nekonvencionalno djelovanje i izlazak u javni prostor, bilo da je riječ o izložbama ili performansima koje su radili i na nogometnim stadionima i na obalama rijeka.

Paralelno sa radom u grupi razvijao je vlastiti umjetnički izraz te izlagao samostalno i sa grupom na brojnim izložbama u Jugoslaviji i van njenih granica. Učesnik je nekih od najznačajnijih međunarodnih simpozija skulpture, a njegovi skulptorski radovi nalaze se u javnom prostoru, poput Plutona s genetskom manom u Zenici, skulpture Miki Mausa u Pančevu i velikih skulptura od terakote u Kikindi. Najznačajnije izložbe s grupom Zvono desile su se i više od trideset godina od osnivanja grupe, poput učešća na velikoj postavci Art Turning Left u Tate Liverpool na kojoj je predstavljan uticaj umjetnosti iz cijelog svijeta na ljevičarske ideje od Francuske revolucije do danas.

Uz Jusufa Hadžifejzovića i Radoslava Tadića, Aleksandar Saša Bukvić osnivač je Jugoslovenskih dokumenata, najznačajnije manifestacije posvećene savremenoj vizulenoj umjetnosti na tlu Jugoslavije.

Nakon četrnaest godina života u Kanadi, Saša Bukvić se vratio u Sarajevo gdje je nastavio realizovati umjetničke programe u Galeriji Zvono, podržavati mlade umjetnike i umjetnice što je dio njegove cjeloživotne autorske i lične misije, uz fokus na uvezivanje teorije i prakse, te promociju mladih istoričara/ki umjetnosti.

Novembarskom samostalnom izložbom Aleksandra Saše Bukvića u Collegiumu artisticumu biće zaokružen dio progresivnog umjetničkog angažmana dugog preko četiri decenije.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »