British Council: Novi program u oblasti vizuelne umjetnosti “Future Ecologies”

British Council s ponosom najavljuje sljedeći projekat u oblasti vizuelnih umjetnosti pod nazivom EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI (FUTURE ECOLOGIES), koji će istražiti teme poput klimatskih promjena, životne sredine, održivosti i antropocena (trenutnog geološkog doba u kom čovječanstvo vrši najveći uticaj na životnu sredinu).

EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI su dio programa TU SMO: Pokretne slike umjetnika (WE ARE HERE: Artists’ Moving Image) koji su pokrenuli British Council, britanska međunarodna organizacija za kulturne odnose i obrazovanje, i LUX, međunarodna umjetnička agencija iz Londona koja podržava i promoviše umjetničke prakse pokretnih slika. Program TU SMO sastoji se iz pet programa umjetničkih filmova koji istražuju teme poput pripovijedanja, naslijeđa, društvene inkluzije, rodnog identiteta, urbanizacije i nacionalnog identiteta kroz biografije, dokumentarce, poeziju i fikciju.

Svijet oko nas se mijenja izuzetnom brzinom usljed ljudske aktivnosti. To nikada nije bilo očiglednije nego danas, dok se suočavamo sa najvećom globalnom krizom našeg vremena i dok problemi koji nastaju kao rezultat našeg uticaja na životnu sredinu sve više prelaze u prvi plan. Opasno zagađenje, urbani razvoj, privatizacija i eksploatacija javnih prostora predstavljaju uznemirujuće realnosti na Zapadnom Balkanu, te je namjera ovog programa da u fokus dovede razgovore koji su od suštinskog značaja na te teme. Takođe, s obzirom da smo prethodnih godina radili sa državnim institucijama umjetnosti, uzbuđeni smo što se sada okrećemo alternativnim prostorima i lokacijama za izlaganje, kako bismo ove teme stavili u pravi kontekst i podstakli drugačiju vrstu dijaloga.

Kustosi iz šest zemalja Zapadnog Balkana do sada su učestvovali u intenzivnom onlajn kustoskom programu u trajanju od nedjelju dana koji je organizovao LUX u decembru, tokom kojeg su se povezali i razmijenili ideje sa svojim kolegama iz UK-a preko stručnih konsultacija i razgovora sa umjetnicima. Kustosi su tom prilikom bili pozvani da razmisle o temama u okviru programa EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI i da ih stave u kontekst sopstvenog neposrednog okruženja. Tokom sljedeće godine, kustosi će raditi na projektima koji će uključiti i širu javnost u istraživanju jedinstvene mješavine umjetničkih glasova iz UK-a i sa Zapadnog Balkana, a sve sa ciljem podizanja svijesti o problemima koji se tiču zaštite životne sredine.

Sa zadovoljstvom ističemo i da smo umjetničkoj zajednici u regionu pripremili prilike za stručno usavršavanje i povezivanje sa UK-om u februaru i martu 2021, i to kroz specijalizovane radionice koje će voditi umjetnici i stručnjaci za vizuelne umjetnosti iz UK-a. Ove radionice će takođe organizovati LUX i one će biti uzbudljiva prilika za umjetnike i ljubitelje umjetnosti u regionu da čuju više od britanskih umjetnika koji se bave temama kao što su aktivizam za zaštitu životne sredine, uloga lokalne zajednice i drugim pitanjima koje sačinjavaju EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI.

British Council je do sada organizovao nekoliko svjetski poznatih izložbi u regionu, uključujući izložbu Nova religija Dejmijena Hersta 2016, Taština malih razlika Grejsona Perija 2017, kao i turneju izložbi Percepcije između 2018. i 2019. godine, koja je na sličan način prikazivala radove savremenih britanskih umjetnika zajedno sa djelima sa Zapadnog Balkana, tada sa namjerom da na provokativan način istraži teme rodne ravnopravnosti i zastupljenosti žena u umjetnosti. EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI predstavljaju nastavak napora British Councila da rasvijetli aktuelna društvena pitanja i da podstakne debatu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »