British Council: Mladi kreativci iz gejming industrije sirom regije dio PlayUK 2020 festivala

British Council u sklopu PlayUK* platforme organizuje PlayUK 2020 festival, sa fokusom na razvoj gejming industrije u regiji Zapadnog Balkana.

Započele radionice za mlade profesionalce iz gejming industrije.British Council je u saradnji sa Nordeus Hubom i SGA (Asocijacija industrije video igara Srbije) okupio regionalne developere, digitalne umjetnike i druge kreativce iz gejming industrije na PlayUK 2020 radionice. U toku kreativne nedjelje (20 – 25. januara) u Nordeus Hubu u Beogradu učesnicima će biti pružena prilika da unaprijede svoje ideje i upoznaju se sa kolegama i potencijalnim saradnicima širom regije!

Odabrano je 30 učesnika iz regiona, od čega је 10 učesnika iz Bosne i Hercegovine koji će imati mogućnost da unaprijede svoje vještine u narativnom dizajnu, UI/UX, umjetnosti, programiranju i drugim srodnim oblastima. Amela Dedić i Biljana Haljevac, 3D animatorke koje su učesnice na radionicama su ovom prilikom izjavile: “Jako smo sretne i uzbuđene da smo dio PlayUK radionica”.

Širu publiku PlayUK 2020 festivala u Beogradu očekuje raznovrstan program koji će pokazati umjetničku stranu gejminga i pružiti vrhunsku zabavu. Interaktivna izložba će se sastojati od najnovijih umjetničkih video igara iz Velike Britanije postavljenih u izložbenom format, koje su za ovu priliku izabrali kustosi, edinburški dvojac, u gejming svijetu poznat kao WeThrowSwitches. Publika svih uzrasta imaće priliku da nauči više o britanskim indie video igrama, da ih testira i igra besplatno! Postavka je namijenjena ljubiteljima video igara, kao i onima koji ne spadaju u ljubitelje video igri, iz razloga što nije ni potrebno imati bilo kakve vještina igranja da bi se uživalo u ovoj izložbi.

***

*PlayUK je umjetnička platforma koja ima za cilj da podrži i razvije audio-vizuelni sektor u regionu. Kroz stvaranje veza između profesionalaca iz Velike Britanije i zemalja Zapadnog Balkana, ova platforma omogućava prenos znanja i vještina u oblastima virtuelne stvarnosti (VR), proširene stvarnosti (AR), vizuelnih efekata i animacija i video igara, povezujući kreativnost sa tehnologijom i ICT sektorom. Naša priča započela je 2017. godine istovremenim prikazivanjem britanskih filmova u šest gradova Zapadnog Balkana. Ove godine idemo korak dalje. 

Više o PlayUK 2020 festivaluhttps://www.britishcouncil.rs/programmes/arts/playuk2020

The British Council is the United Kingdom's international organisation for cultural relations and educational opportunities. A registered charity: 209131 (England and Wales) SC037733 (Scotland). This message is for the use of the intended recipient(s) only and may contain confidential information. If you have received this message in error, please notify the sender and delete it. The British Council accepts no liability for loss or damage caused by viruses and other malware and you are advised to carry out a virus and malware check on any attachments contained in this message.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »