Brian Eno: srijeda u Muzeju sa Enisom Čišićem

Ako još uvijek niste posjetili Historijski muzej BiH i prateće programe inicirane izložbom Briana Enoa 77 Million Paintings , u srijedu 18. jula strip crtač Enis Čišić govorit će o kreativnim procesima te značaju vizuelne memorije a posjetioci predavanja imat će priliku upoznati se sa pojmovima i procesima poput “moodboarda” i “brainstorminga”.

Čišić je bosanskohercegovački ilustrator i strip crtač koji sarađuje sa najznačajnijom američkom izdavačkom kućom Marvel Comics, za koju je imao priliku crtati likove poput IronMana, Spidermana, Captaina Americe, Hulka, te Nick Furija za stripove koji su objavljeni na brojnim jezicima. Enis je prepoznatljiv i po strip adaptaciji priče Karima Zaimovića prema scenariju Aleksandra Brezara „Tajna Nikole Tesle“.

Osim što predaje crtanje i animaciju na fakultetu, njegovi stripovi i ilustracije objavljivani su u regiji i svijetu, autor je izložbe crteža filmskih kadrova „Frames“ koji su izlagani u različitim umjetničkim galerijama, ima dugogodišnje iskustvo kao motion graphic animator i umjetnik je o čijim radovima ćemo tek čuti.

Enis Čišić o svom predavanju kaže da će se fokusirati na bitnost vizuelne načitanosti kao jednog od faktora koji pomažu u razvoju svakog umjetnika te njegovog načina izražavanja, kao i važnosti mapiranja izvora inspiracija kroz svoja lična iskustva i kako vizuelna memorija pomaže u kreativnim procesima.

Predavanje će biti održano u srijedu u 17.00 u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine. Ulaz na predavanje je besplatan, a u periodu od 17.00 do 20.00 u Muzeju se također besplatno može pogledati i multimedijalna instalcija 77 Million Paintings britanskog producenta i vizuelnog umjetnika Briana Enoa, kao i druge izložbe koje su trenutno u Muzeju . Novosti možete pratiti na Facebook event stranici predavanja i radionica u sklopu izložbe 77 Million Paintings .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »