Ay, Carmela na sceni SARTRa

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra u subotu, 8. februara u 20h, publika će imati priliku pogledati predstavu „Ay, Carmela“.

“Ay Carmela” je jedna od najuspješnijih i najdugovječnijih  predstava u Bosni i Hercegovini. Nastala je 1999. godine po dramskom tekstu Jose Sanchis Sinisterra i u prijevodu Filip Fruka.

Veliki dio izvođenja ove predstave desio se na gostovanjima  (Hrvatska, Italija, Švedska, Češka, Slovenija, Srbija, Makedonija, Austrija, Crna Gora, Francuska, Velika Britanija). Pored gostovanja u inostranstvu predstava je obišla više puta i Bosnu i Hercegovinu.

Režiju za predstavu potpisuje Robert Raponja, dramaturg je Dubravka Zrnčič-Kulenović, a u predstavi igraju: Selma Alispahić (Carmela),  Dragan Jovičić (Paulino) i Jasenko Pašić (Gustavet).

„Ay, Carmela“  je hronika sjećanja na španski građanski rat i poklon umjetničkoj časti i dostojanstvu, humanizmu i moralnim kvalitetima kolektivne antifašističke svijesti. To je drama koja govori o kompleksnoj poziciji umjetnika i malog čovjeka u režimu koji oduzima slobodu  u ratnim vremenima.

„Ay, Carmela“ je priča o glumačkom i ljubavnom paru koji je tokom španjolskog građanskog rata primoran odigrati predstavu kao posljenji vapaj za milost zarobljenika Frankovih vojnika koje fašisti sutradan ujutro planiraju strijeljati. Močna i emotivna priča o suočenju, ne samo umjetnika, nego i individualca sa snagom i beskompromisnošću zla, te počast časti, dostojanstvu i moći umjetnosti da je sačuva u sukobu sa zlom.

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti na brojeve 033/ 664 070, 061 022 874 ili putem Fb stranice Sarajevskog ratnog teatra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »