“Anxy” pjesma koja govori o borbi s anksioznošću

U svojoj pjesmi “Anxy”, bh. reper Adnan Hamidović Frenkie, slušatelje vodi kroz vrtlog preplavljujućih misli i negativnih tjelesnih senzacija, čiji je glavni uzrok briga, a zatim briga zbog brige – anksioznost.

“Vjerujem da će ‘Anxy’ mnoge slušaoce na prvo slušanje zbuniti jer ovo je prvi put da u muzici pričam o ovim problemima. Bitno je da muzika ima zabavnu komponentu ali smatram da u hip hop treba vratiti ozbiljne životne teme. Sa ‘Oktobrom’ sam počeo da se vraćam na taj put, a takve pjesme će biti kičma mog novog albuma. Nadam se da će ‘Anxy’ pomoći slušaocima da shvate da nisu sami u svojoj borbi, i da smo pogotovo sada u vrijeme pandemije pod velikim pritiskom. Kao što u tekstu kažem nijedan osjećaj nije vječan, i svjetlo na kraju tunela nije voz nego sunce”, našalio se Frenkie zaključujući svoju izjavu.

Anksioznost predstavlja normalnu reakciju ljudskog tijela na životnu opasnost i djeluje kao naš unutarnji sistem uzbune. Upozorava nas na opasnost i priprema naše tijelo da se nosimo sa opasnom situacijom. I dok nas Frenkie upozorava da “tijelo sve to pamti” – odnosno da anksioznost može uzrokovati ozbiljne posljedice po naš život, istovremeno nas kroz pjesmu upoznaje sa nekim od osnovnih tehnika samopomoći.

Tehnika dubokog disanja, tehnika uzemljenja i saosjećajan unutarnji govor – sve mogu doprinijeti da brzi život postane zdravi život te da stres i umor zamijene mir i ljubav. A ako tehnike ne pomognu dovoljno, onda ćemo trebati stručnu pomoć. I sasvim je uredu tražiti pomoć.

Video spot za pjesmu “Anxy” potpisuje Mirza Ajnadžić a glavnu ulogu tumači Nadine Mičić. Spot je nastao kao rezultat saradnje između Frenkija i inicijative za podršku mentalnom zdravlju – Slon u sobi a njegovu realizaciju podržao je USAID kroz propjekat PRO-Budućnost koji implementira CRS.

Inicijativa Slon u sobi, čiji je osnovni cilj razvoj i širenje antistigme kroz sinergijsko djelovanje umjetnika i stručnih osoba iz psihologije i psihoterapije, kroz “Anxy” dopire do populacije mladih u regiji te se oslanja na veliki uticaj koji rep muzika ima na čovjekove misli, djelovanje i ponašanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »