7 prijedloga za kratki odmor u BiH povodom Svjetskog dana turizma

Poseban povod za obilazak prelijepih destinacija Bosne i Hercegovine nije ni potreban, ali ukoliko se dvoumite da li prvi vikend jeseni provesti kući ili se uputiti u istraživanje nekog od krajeva BiH koji još niste posjetili ili dovoljno upoznali, Odmori u BiH tim je sa partnerima pripremio specijalne ponude koje će vam pomoći da ipak izaberete putovanje.

Svjetski dan turizma obilježava se širom svijeta 27.9. već dugi niz godina, jer je još 1970. godine, upravo na ovaj datum, usvojen statut Svjetske turističke organizacije (UNWTO), što je pet godina kasnije rezultiralo zvaničnim uspostavljanjem danas najznačajnije međunarodne organizacije u sektoru turizma.

Vremenska prognoza za vikend je odlična, pa nećete pogriješiti koju god opciju od predloženih da odaberete.

1. Sarajevo

Najveći grad u BiH poznat je po starom gradu, Baščaršiji, brojnim atrakcijama i bogatom naslijeđu, pa ne propustite obići zanimljive i značajne sarajevske muzeje, probati tradicionalne specijalitete, ali ni prošetati nekom od zelenih oaza oko grada koje su na dohvat ruke. Od istraživanja se trebate i odmoriti, a specijalne ponude sarajevskih hotela Hollywood („2+1 gratis”) i Hills (50% popusta) na odmoriubih.ba, kreirane za ovaj vikend, definitivno ne želite propustiti.

2. Bihać

Smješten u dolini smaragdne rijeke, Bihać nudi priliku da uživate u nevjerovatnoj prirodi Nacionalnog parka Una, ali i da istražite srednjovjekovne tvrđave, atrakcije, uživate u kulturnim događajima i dobro se odmorite. Ne propustite vožnju unskom lađom karakterističnom za ovaj kraj, a ako ste avanturističkog duha iskoristite vikend da se niz Unu spustite u raft čamcu kraljevskom etapom. Za ovaj vikend hotel Rekić je pripremio „2+1 gratis” ponudu pa ćete imati dovoljno vremena da uživate u svemu što Bihać nudi.

3. Trebinje

Jedan od gradova sa najviše sunčanih dana u godini u našoj državi uvijek je dobar izbor za vikend odmor. Posjetite trebinjski Stari grad, Muzej Hercegovine, popijte kafu pod platanima, pa prošetajte do Arslanagića mosta šetalištem uz Trebišnjicu. Pogled sa Hercegovačke Gračanice je, također, nešto što ne smijete propustiti. Najveći turistički kompleks u BiH, Grad Sunca, pripremio je sjajnu „2+1 gratis” ponudu povodom Svjetskog dana turizma, a ukoliko želite biti smješteni bliže centru grada onda bi vaš odabir trebao biti moderni hotel SL Industry.

4. Neum

Jedini bh. grad na moru destinacija je na koju ćete pobjeći od gužve i svakodnevnih obaveza jer u ovom periodu godine možete bez problema imati plažu za sebe, uživati u šetnji i šumu valova, a ukoliko vam more nije prehladno i okupati se. Na putu prema Neumu obavezno svratite i u Stolac i obiđite nekropole stećaka koje se nalaze na listi Svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Odlučite li se ovog vikenda za ponudu hotela Marea uživat ćete u vrhunskoj wellness i spa ponudi četiri dana, a platiti samo tri.

5. Blagaj

Možda ste već imali priliku posjetiti staru tekiju u Blagaju i diviti se stijenama pod kojima izvire moćni izvor Bune. No, da li ste znali da na tim stijenama i dalje stoje ostaci srednjovjekovnog starog grada Blagaj ili Stjepan-grada, tvrđave hercega Stjepana Kosače, koji definitivno trebate posjetiti. Vožnja do neobičnog izvora rijeke Bunice je još jedna aktivnost koju bismo preporučili, kao i posjetu Bunskim kanalima, mjestu gdje se Buna ulijeva u Neretvu. Hotel Ada Blagaj također ima specijalnu ponudu za ovaj vikend koju ne biste trebali propustiti.

6. Livno

Livno je grad koji je od nedavno ponovo na mapi bh. turizma zahvaljujući ljudima koji na odličan način promoviraju ljepote ovog kraja, sa posebnim akcentom na planinu Cincar i krda divljih konja koji na ovom golemom prostranstvu žive potpuno slobodno. Foto safari tokom kojeg ćete imati priliku približiti se ovim divnim životinjama je nezaboravno iskustvo, a odlučite li se ovog vikenda uputiti u avanturu, rezervišite svoje mjesto po specijalnoj cijeni na platformi Odmori u BiH.

7. Čitluk

Regija Brotnjo poznata je po velikim plantažama autohtonih sorti vinove loze i kvalitetnim vinima koja uz puno ljubavi prave porodične vinarije upravo od žilavke i blatine. Deveti mjesec u godini je i vrijeme berbe grožđa, pa je vikend pred nama idealan da iskusite tradiciju i dobro se odmorite. Iz Čitluka ćete za najviše pola sata vožnje doći do Ljubuškog, Čapljine, Mostara, Blagaja, Počitelja… Hotel Brotnjo u Čitluku pripremio je specijalnu 1+1 wellness ponudu, ukoliko je Hercegovina vaš izbor za ovaj vikend.

Za više ideja za putovanja u Bosni i Hercegovini posjetite turističku platformu odmoriubih.ba kreiranu sa ciljem predstavljanja kvalitetne ponude naše zemlje na jednom mjestu. Odmori u BiH produžio je saradnju sa UniCreditom u BiH, pa korisnici mobilnog ili internet bankarstva ove banke mogu ostvariti dodatne popuste čak i na specijalne ponude za Svjetski dan turizma.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »