Zlatni septembar – Budi zlatan za djecu oboljelu od raka

Septembar je mjesec podizanja svijesti o raku kod djece, a simbolizira ga zlatna vrpca. Ovo je godišnji međunarodni mjesec tokom kojeg se aktivno prikuplja podrška, sredstva i podiže svijest o dječijem raku i njegovom utjecaju na život oboljelih i njihovih porodica. Osnovao ga je 2010. godine bivši američki predsjednik Barack Obama, a primarno ga obilježavaju domaće i međunarodne nevladine organizacije.

Rak u djetinjstvu ostavlja duboke i trajne posljednice na rast i razvoj djece, kao i na njihove porodice i prijatelje. U periodu kada bi se mladi trebali fokusirati na polazak u školu, igru i druženje, ako imaju rak, njihov fokus je na lijekovima, operacijama i životu koji im je preostao.

Neki oblici raka se uglavnom ili isključivo vide samo kod djece, a to je nešto što se takođe ističe tokom mjeseca septembra. Djeca oboljela od raka su nerijetko otpornija od odraslih, a mnogo je slučajeva gdje djeca ostvaruju potpuni oporavak i vode sasvim normalan život. Ali svijest, edukacija i podrška djeci oboljeloj od raka i njihovim roditeljima su od vitalnog značaja, zbog čega važnost Zlatnog septembra još veća.

Ajna Kahrimanović – od prošlog septembra Ajna je postigla mnogo, upisala se u vrtić i raduje se pripremi za školu. Pored svih lijepih trenutaka koji dolaze za nju, Ajna ima svoje redovne kontrolne preglede i nalaze  te mnoge brige za svoje zdravlje te joj je potrebna podrška bez obzira što je završila bolničko liječenje.

Muhamed Mahmić – ova godina je za Muhameda bila jedna od najuspješnijih u njegovom životu. Diplomirao je i stekao zvanje inžinjera sigurnosti i zaštite na radu i zaštite od požara. Pored svih uspjeha Muhamedu je potrebno cjeloživotno praćenje njegovog zdravstvenog stanja radi izuzetno kompleksnog i teškog liječenja koje je prošao.

Anida Šatara – ove godine Anida je proslavila svoj 5. rođendan i nalaz magneta koji je pokazao da nema tragova njenog najvećeg neprijatelja – tumora na mozgu s kojim se borila hrabro i jako. Uprkos ovim divnim vijestima, Anida i dalje treba rehabilitaciju i fizioterapiju kako bi povratila sve one funkcije koje su narušene teškom dijagnozom i liječenjem.

Najteža strana priče o dječijem raku nalazi se u srcima i domovima roditelja djece koja su, nažalost, izgubila svoju borbu. Njih ne smijemo zaboraviti. Rastužuje nas činjenica da smo od prošlog septembra izgubili 12 naših najvećih boraca, ali isto tako trebamo znati da je iza njih ostalo 12 porodica koje se nose s tim gubitkom. Budimo im podrška i ne dozvolimo da se nose s tim sami.
 
Priče o ove četiri porodice imat ćete priliku vidjeti ovog septembra u medijima, a koje je su radili naši prijatelji iz Anadolu Agency Balkan.

Vjerovatno se pitate u ovom trenutku,
ŠTA MOGU JA uraditi za djecu oboljelu od raka?

Ovog Zlatnog septembra možete biti zlatni i Vi. Naime, kupovinom zaštitne maske BUDI ZLATAN u iznosu od 5 KM donirate cjelokupan iznos za podršku djeci oboljeloj od raka širom Bosne i Hercegovine. Bez obzira jeste li fizičko ili pravno lice možete imati svoje primjerke maski.

Ukoliko ste pravno lice i želite obojiti ovaj septembar u zlatno i biti podrška djeci oboljeloj od raka imamo mogućnost štampanja vašeg loga u simboličnoj zlatnoj boji na maskama. Ponuda vrijedi za za minimalnu narudžbu od 100 maski.

Individualne narudžbe mogu se preuzeti svakim radnim danom od 08:00 do 16:00 u prostorijama Udruženja u Sarajevu – Himze Polovine 21 (naselje Breka) ili u Tuzli – 1. tuzlanske brigade 1. Za više informacija pozovite 033 215 416.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »