Zelena ljetna škola 2022

KADA? 16. – 18. septembar/rujan 2022. godine

GDJE? Vlašić, Hotel Sunce

KAKO se prijaviti? Popuni ovaj upitnik.


Vrijeme višestrukih kriza okoliša i društva potiče nas na traženje alternativnih rješenja za našu društvenu, ekonomsku i institucionalnu organizaciju. Mnoge tranzicije su već u tijeku s tim da različiti akteri vrlo različito razumiju i pristupaju problematici. Tranzicija ne znači samo promjenu u tehnologiji: to su uglavnom promjene u društvu, ponašanju, kulturi i oblicima politike. Kao vodeći princip, tvrdimo da tranzicija u društvo s niskim udjelom ugljika mora biti pravedna, poštena, uključiva, participativna, solidarna i transdisciplinarna. Zelena tranzicija zahtijeva zajedničko djelovanje te prostor za promišljanje kako bi se izbjeglo stvaranje još dubljih izazova pogotovo u podijeljenim  društvima kakvo je bosanskohrcegovačko.

Cilj ljetne škole je stvoriti prostor za razmjenu znanja, raspravu i kritičko promišljanje o trenutnoj praksi, metodologijama i procesima za pravednu, uključivu i promišljenu zelenu tranziciju u Bosni i Hercegovini i regionu. U središte programa stavljamo teme i pitanja demokratizacije u energetskom sektoru.

Zelena ljetna škola 2022 okupit će predavačice/če i učesnike/ce iz različitih oblasti društvenog angažovanja (aktivizam, civilno društvo, mediji, akademija). Poziv je i za praktičare i za teoretičare, a posebno ohrabrujemo mlade  koji žele da nauče nešto više o ovim temama da se prijave. Broj mjesta je ograničen.

Troškove puta, smještaja i hrane pokriva organizator ljetne škole. Zvanični jezik škole bit će B/H/S. Program će biti organiziran u skladu sa aktuelnim epidemiološkim mjerama, uključujući i smještaj u jednokrevetnim sobama.

Ukoliko želite da aplicirate molimo Vas da u potpunosti popunite ovaj upitnik.

______________

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica, molimo vas da pišete na info@ba.boell.org.

Poziv za učešće otvoren je do 22.08.2022. godine u ponoć. Rezultati selekcije bit će objavljeni najkasnije do 30.08. 2022. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »