Završen Prvi Sajam izdavača/nakladnika BiH “Knjige u nišama“

“Knjizi smo vratili dignitet koji zaslužuje, a autore i izdavače stavili u prvi plan. U ovih pet dana postigli smo sve ono što smo planirali i najavljivali“, istakao je na zatvaranju prvog Sajma izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine – “Knjige u nišama“ (KUN), direktor JU Centar za kulturu Kantona Sarajevo, Edin Urjan Kukavica. Sajam je od 25. do 29. novembra ljubiteljima i ljubiteljicama knjige ponudio je vrlo bogat i zanimljiv program koji je uključivao promocije knjiga, predstavljanje autora, čitanja, javne razgovore i radionice, a gosti Sajma bili su brojni autori, urednici, profesori, književni kritičari, novinari, dizajneri i ostali kulturni radnici.

“Osluškujući komentare kako posjetitelja tako i samih izdavača i autora, u ovih pet dana postigli smo sve ono što smo planirali i ono šta smo najavljivali. Mogućnost publike da učestvuje u diskusijama sa nekim od najvećih bh. i regionalnih autora, dokazuje samo činjenicu kako zapravo sajam koji je posvećen knjizi treba izgledati i kakav koncept treba pratiti“, naveo je Edin Urjan Kukavica te dodao da je Sajam ispunio očekivanja i da će organizacioni odbor u narednoj godini učiniti sve da Sajam postane još prepoznatljiviji i posjećeniji.

Naglašavajući da je veoma važno što se jedan ovako koncipiran i profilisan sajam uopšte održao, predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini, Muamer Spahić, kazao je da su čitatelji i posjetitelji mogli steći uvid na kojoj razini se nalazi bh. izdavačka djelatnost. “Nadam se da će ovaj sajam postati tradicionalan, jer upravo na ovaj način možemo uraditi puno onoga što smo definirali kao svoj temeljni cilj, a to je poboljšanje uvjeta u kojima rade bh. izdavači, kroz izgradnju bolje izdavačke strukture“, rekao je Spahić te se još jednom zahvalio JU Centar za kulturu Kantona Sarajevo i Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo na podršci u organizaciji Sajma.

“Zadovoljni smo jer smo uspjeli u inicijalnom naumu. Vratili smo dostojanstvo knjizi. Na velika vrata smo uveli ili vratili strip u svijet pisane riječi. Na kraju, omogućili smo građanima da upoznaju najnoviju produkciju domaćih izdavača i gostiju iz Hrvatske i Crne Gore, ali i da po sniženim cijenama nabave knjige i stripove“, dodao je Edin Urjan Kukavica.

Sajam “Knjige u nišama“ održan je u Bosanskom kulturnom centru, a u niše jednog od najljepših objekata u Sarajevu, nekadašnje sefardske sinagoge, svoje knjige smjestilo je jedanaest vodećih bosanskohercegovačkih izdavača/nakladnika, koji čine skoro osamdeset posto ukupne bh. izdavačke/nakladničke produkcije. U pet sajamskih dana, održano je ukupno trideset programskih sadržaja među kojima i prva Konvencija bh. bibliotekara/knjižničara i bh. izdavača/nakladnika. Damir Ovčina, Tanja Mravak, Ethem Mandić, Ziyah Gafić, Milorad Popović, Želimir Altarac Čičak, Edin Krehić, Damir Karakaš, Lejla Kalamujić i Enver Kazaz samo su neki od autora koji su se predstavili svoj rad i učestvovali u diskusijama.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »