Završen projekat „Muzeji u pokretu“

Projekat „Muzeji u pokretu“ ima za cilj održivost mira i poboljšanje društvene kohezije kroz angažovanje, osnaživanje i edukaciju učenika i učenica osnovnih škola iz 28 opština i gradova propisanih projektnim prijedlogom. U proteklih 20 godina muzeji u lokalnim zajednicama suočavaju se sa egzistencijalnim problemima usljed kojih opada i kvalitet pružanja usluga i edukativne saradnje sa osnovnim školama. Na osnovu toga primjećuje se opadanje kvalitete obrazovanja i nepoznavanje kulturne baštine BiH od strane učenika i učenica osnovnih škola.

Imali smo zadatak da ispravimo ovu situaciju. Dvije vodeće muzejske institucije – Zemaljski muzej BiH i Muzej savremene umjetnosti RS kroz niz edukativnih programa i radionica prezentovali su rad muzeja i njihovu ulogu u društvu, te različite teme kojima se muzejski stručnjaci bave.

S obzirom da velika većina dječaka i djevojčica, odnosno učenice i učenici osnovnih škola iz navedenih opština nemaju priliku ili mogućnosti da posjete muzeje u svojim gradovima i opštinama, smatrali smo da je projekat „Muzeji u pokretu“ jedinstvena prilika da se muzeji približe i postanu dostupni djevojčicama i dječacima koji nemaju priliku da se upoznaju sa radom muzeja i predmetima i kolekcijama koje baštine.  Većini djece ovo je bio prvi susret sa stručnjacima muzeja koji su ih kroz radionice i prezentacije upoznali sa svojim radom.

Projekat “Muzeji u pokretu” realizuje se u okviru projekta Dijalog za Budućnost: Ka pravednijem društvu: Promovisanje socijalne kohezije i raznolikosti u BiH, koji implementiraju UNESCO, UNDP i UNICEF, u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat Dijalog za Budućnost finansira se sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »