Završen Festival ulične umjetnosti FUU „Tvoj grad, tvoja umjetnost“

Koncertom jazz ansambla Muzičke akademije u zgradi Papagajka, sinoć je u Sarajevu završen treći po redu Festival ulične umjetnosti FUU „Tvoj grad, tvoja umjetnost“. Ove godine Festival je održan na pet lokacija – Veliki park, pozorište SARTR, Radićeva ulica, Ferhadija i Papagajka, kao mjesto od posebnog značaja, jer su sami stanari ove zgrade inicirali da se FUU održi u njihovom dvorištu.

Festival je bio otvoren u petak koncertom gudačakog kvarteta MAS u Velikom Parku. Poslije njih nastupio je Arlekin, klaun iz Makedonije, koji se predstavio kombinacijom klaunovskih i cirkuskih vještina. Festival je nastavljen izložbom Nine Komeli u novootvorenoj galeriji Sklop, u Radićevoj ulici, da bi prvi dan bio završen u pozorištu SARTR projekcijom dokumentarnih filmova o uličnoj umjetnosti i festivalu.

Drugog dana FUU-a, u Velikom parku otvoren je Art market na kojem su svoje radove izložili mladi i perspektivni BH dizajneri. Mnogobrojni posjetioci mogli su poslušati koncert udaraljki, kao i poetski teatar novosadske glumice Mirjane Đan. U Radićevoj ulici su se predstavili umjetnici okupljeni oko udruženja BH ARTA. Maida Hodžić je po drveću postavila izložbu radova “Futurizam”, dok se Denis Štrbo predstavio ciklusom fotografija “Crno-bijeli svijet”. Ahmed Gabr, umjetnik porjeklom iz Egipta, za to vrijeme je radio tetovaže od kane. U Radićevoj ulici se predstavio i Romano Kuduzović sa izložbom “Scream Sarajevo”. Vrhunac drugog dana Festivala desio su u Ulici Ferhadija, ispred Gradske tržnice. Publiku je zagrijao Irhad Baručija svojim uličnim improvizacijama na violini, a nakon njega pravi ulični spektakt napravili su momci iz hip-hop sastava Helem Nejse.

Trećeg i posljednje dana Festivala ulične umjetnosti FUU u jutarnjim satima u Velikom parku priređen je program za najmlađe. Zatim se Festival premjestio na mjesto od posebnog značaja, u zgradi Papagajka. Pored što je zgrada uljepšana sa tri murala na kojima su radili Rikardo Druškić, Muhamed Baručija, Ljiljana Galušić i Ljubomir Todorović, studenti Likovne akademije su crtežima u duhu neoplasticizma odali počast holandskom umjetniku Theo Van Doesburgu. U scensko-muzičkom dijelu programa, nastupili su Aldin Tucić Tuca sa svojom monodramom “Kafana kao zločin”, zatim klavirski trio i klavir solo, gudački kvartet “Sarajevo Sinfonietta”, te već pominjani Jazz ansambl Muzičke akademije u Sarajevu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »