Zahtjev za prolongiranje aktivnosti i procesa koji podrazumijevaju učešće javnosti

Obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju izazvanu virusom korona (COVID-19) i posljedice iste, te otežane mogućnosti rada, Centar za životnu sredinu je uputio nadležnim institucijama zahtjev za prolongiranje aktivnosti i procesa koji podrazumijevaju učešće javnosti, dok se ne saniraju posljedice pandemije i nastavi normalno funkcionisanje institucija.

Razlog za upućivanje ovog Zahtjeva je otežan protok i praćenje informacija, nemogućnost prisustva na javnim raspravama, kao i otežana mogućnost pristupa potrebnoj dokumentaciji u domenu rada organizacija civilnog društva.

“Budući da trenutne mjere Kriznih štabova isključuju javna okupljanja, sastanke i javne prezentacije, sasvim je logično da se odgađaju i svi procesi koji podrazumijevaju učešće javnosti za vrijeme trajanja pandemije. Međutim, ovim putem želimo nadležnima ukazati na potrebu da javnost bude na vrijeme obaviještena o svim promjenama, te novim rokovima i terminima za pomenute procese u kojima je učešće javnosti neophodno”, ističu iz Centra za životnu sredinu.

Zahtjev se odnosi na planske, regulacione, strateške i sve ostale značajne dokumente koji se trenutno nalaze na javnom uvidu i za koje su zakazane javne rasprave, kao i sve procese odlučivanja koji podrazumijevaju učešće javnosti.

“Takođe, bitno je istaknuti da institucije trebaju definisati na koji način će biti omogućeno učešće javnosti u konkretnim slučajevima, no treba imati u vidu da je u pojedinim slučajevima vrlo značajno učešće i uloga lokalnih zajednica, te da mogućnost davanja komentara elektronskim putem nije kompletan postupak učešća javnosti u procesima odlučivanja”.

Iz Centra poručuju kako se nadaju ispravnoj odluci relevantnih institucija, kako bi svi nastavili kvalitetno sa radom nakon završetka pandemije koja je sama po sebi već sada nanijela dosta štete i građanima i institucijama naše države.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »